Onderzoek naar bruikbare zijstromen voor insectenkweek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Onderzoek naar bruikbare zijstromen voor insectenkweek

  • 28 juli 2022

Een samenwerkingsverband van insectenkwekers, adviesbureaus, managers van natuurlijk kapitaal en een diervoederfabrikant gaat laagwaardige zijstromen in kaart brengen. Deze grondstoffen kunnen verwerkt worden tot substraat: de voedingsbodem voor de kweek van insecten. RVO ondersteunt het project als onderdeel van ‘Circulaire Ketenprojecten’ met een subsidie van € 120.000.

Inzet van reststromen

De larven van de zwarte soldatenvlieg leven in een nauwkeurig samengestelde voedingsbodem. Huidige wet- en regelgeving verbiedt het gebruik van restproducten uit keukens en cateringbedrijven. Daarom maken de meeste kwekers gebruik van goedgekeurde zijstromen uit de voedingsindustrie. Echter, dit maakt de zoektocht naar geschikte grondstoffen tijdrovend en kostbaar. Daarnaast is het zonde dat vele bruikbare producten die door de larven omgezet kunnen worden in de biogasinstallatie belanden.

Vorig jaar is in totaal 1,7 miljoen ton GFT-afval verwerkt. Hiervan is 0,7 miljoen ton tot compost verwerkt, 0,5 miljoen ton vergist tot biogas en 0,5 miljoen ton verbrand. Hierbij gaan waardevolle nutriënten verloren die uitstekend kunnen worden ingezet voor de kweek van insecten. Door zoveel mogelijk beschikbare zijstromen te identificeren en classificeren kan de hoeveelheid bruikbare GFT-stromen flink groeien.

Verduurzaming door samenwerking

RavenFeed Syklus, Nijsen company, Milgro, de Jong en NGN - New Generation Nutrition slaan de komende maanden de handen ineen om een toepasbaar model te ontwerpen. 

Het consortium gaat op basis van nauwe samenwerking onderzoeken welke grondstoffen optimaal bijdragen aan een circulair systeem waarbij insecten voorkomen dat nutriënten verloren gaan. Daarnaast willen de leden een praktijkrijp productiesysteem ontwikkelen en testen.

Ravenfeed.nl

Bron: Ravenfeed