Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen werken onder aanvoering van de lead partner Hochschule Niederrhein samen in een grensoverschrijdende zoektocht; het poject SUN (Sustainable and Natural side streams), voor het maken van gezonde producten uit reststromen. Bij de productie van onze convenience foods komen veel reststromen vrij. Denk aan schillen van wortels of de kapjes van de tomaat. Allemaal food grade producten die nu worden afgevoerd. Door het maken van (bewaarbare) halfproducten van deze restromen, kunnen deze producten op een later tijdstip weer in de voedselketen worden ingezet.
Het Food Claims Center onderzoekt samen met de project partners welke nevenstromen interessant zijn om te worden gevaloriseerd. Veiligheidsproblemen rondom contaminatie, allergenen, opslag- en transportcondities worden onderzocht. Door het juridische perspectief op EU-niveau te verduidelijken, wordt verwacht richtlijnen te kunnen geven hoe de potentiële risico's tijdens de productie kunnen worden beperkt.
Brightlabs in Venlo doet de analyse van de hoeveelheden bioactieve stoffen in de reststromen, zowel voor als na de innovatieve drogingsmethoden van de firma’s GKS en TUN Food Innovation naar een half- of eindproduct. Hiermee kan worden aangetoond dat de gezonde inhoudsstoffen nog steeds aanwezig zijn.
Partner Liquid Salads gebruikt de creativiteit bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor soorten halfproducten en de conservering hiervan. Met als doel om de halfproducten te gebruiken in bestaande of nieuwe food producten.
Onderzoekers van Hochschule Niederrhein werken voornamelijk in dit project aan het winnen en stabiliseren van natuurlijke kleurstoffen, aroma’s en verdikkingsmiddelen uit de nevenstromen.
Bron: Brightlands