Aantal bestrijdingsmiddelen op aardbeien gestegen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aantal bestrijdings­middelen op aardbeien gestegen

  • 27 juli 2022

Uit een steekproef van bestrijdingsmiddelen in aardbeien van supermarkten 2022 is ten opzichte van 2021 het gemiddelde aantal aangetroffen stoffen per monster en het gemiddeld gehalte iets gestegen. Ondanks alle duurzaamheidprogramma´s bij supermarkten, werpt het beleid voor aardbeien volgens PAN Nederland nog te weinig vruchten af.

Zelfs lichte stijging

In 2021 werden in de aardbeienmonsters 13 verschillende stoffen gevonden, dit jaar zijn het er 19 (toename met 50%). In het onderzoek in 2021 zijn er gemiddeld per monster 3,5 verschillende residuen aangetroffen en in 2022 per monster 3,7. Het gemiddelde gehalte bestrijdingsmiddelen per monster bedroeg in 2021 0,67 mg/kg, en in 2022 is het gemiddelde gehalte 0,75 mg/kg.

Concentratie Coop-aardbeien tienmaal hoger dan Lidl

In deze steekproef zijn de aardbeien van Coop gemiddeld met het hoogste aantal residuen (7) en het hoogste gehalte (1,51 mg/kg) besmet. In aardbeien van Lidl en AH zijn het minst aantal residuen (gemiddeld 2,3 per monster en supermarkt) gevonden.

Overschrijding Europese norm

63% van de aangetroffen werkzame stoffen hebben negatieve effecten op de gezondheid. Bij de onderzochte monsters zijn echter geen wettelijk vastgelegde maximale residu limiet (MRL) overschreden. Desondanks zijn uit voorzorg gangbare aardbeien voor zwangere vrouwen, baby’s, peuters en kinderen niet aan te bevelen. Met uitzondering van één monster, overschrijden alle onderzochte aardbeien monsters de Europese norm voor verpakte baby- en peutervoeding. Op de verpakking van de betreffende aardbeien in de supermarkten staat echter volgens PAN ten onrechte niet vermeld dat deze aardbeien niet geschikt zijn voor consumptie door zwangere vrouwen, baby’s, peuters en kinderen.

Bekijk het onderzoek 

Pan-netherlands.org

Bron: PAN Nederland