Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Onlangs is de internationale norm voor het gebruik van whole genome sequencing (WGS) gepubliceerd om erfelijk materiaal van micro-organismen in voedsel te bepalen.
NEN-EN-ISO 23418:2022 ‘Microbiology of the food chain - Whole genome sequencing for typing and genomic characterization of bacteria - General requirements and guidance’ specificeert de minimumvereisten voor het genereren en analyseren van de WGS-gegevens die zijn verkregen uit micro-organismen in de voedselketen. Deze norm is opgesteld door een internationale werkgroep met meerdere Nederlandse experts die afkomstig zijn van de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’.
Met WGS kan het gehele erfelijk materiaal van micro-organismen in kaart worden gebracht (‘karakteriseren’). De volgorde van de afzonderlijke baseparen wordt daarbij ‘uitgelezen’, ook wel sequencen genoemd.
Met name overheidsinstituten en academische ziekenhuizen gebruiken deze relatief nieuwe techniek voor het typeren van ziektekiemen. Hierdoor kunnen verbanden worden gelegd tussen voedsel en humane isolaten waardoor uitbraken binnen Nederland, maar ook daarbuiten, sneller en nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld.
WGS‑apparatuur wordt in rap tempo kleiner, nauwkeuriger en nog sneller. Dit biedt ook kansen voor de levensmiddelenindustrie om met WGS een pathogeen te typeren of er veranderingen in de huisflora mee te ontdekken. NEN‑EN-ISO 23418 geeft praktische richtlijnen om WGS in laboratoria binnen de agrofoodsector te implementeren.
Bron: NEN
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2024 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2024
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec