NEN richt normcommissie voedselfraude op
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NEN richt normcommissie voedselfraude op

  • 01 april 2021

Het bepalen van de echtheid van voedselproducten staat breed in de belangstelling. Op Europees niveau worden afspraken gemaakt over verschillende methoden om voedselfraude aan te kunnen tonen. Ook in Nederland is er belangstelling voor dit onderwerp. NEN richt daarom de normcommissie ‘Voedselauthenticiteit en -fraude’ op. Op 15 april wordt er een online kick-off bijeenkomst van deze commissie georganiseerd.  

Tijdens deze online bijeenkomst worden de Europese ontwikkelingen en volgende stappen vanuit Nederlands belang besproken. Nederlandse experts kunnen via deze NEN-normcommissie meeschrijven aan de inhoud van de Europese normen. Het Europees normalisatie instituut (CEN) stelt onder Duits voorzitterschap Europese normen op met analysemethoden om de echtheid van voedingsmiddelen vast te stellen, en eventuele fraude op te sporen.

Werkprogramma

Op het werkprogramma staan onder andere methoden voor koffie, koffieproducten, honing en andere bijenproducten, balsamico azijn, vlees en vissoorten, rijst en schelpdieren. Daarnaast wordt er ook gedacht aan kruiden en specerijen. De CEN-commissie richt zich in eerste instantie op producten waar nog geen commissies voor bestaan. Aan ‘echtheid methoden’ voor bijvoorbeeld granen, oliën en vetten, cacao en melk(producten) kan ook gewerkt worden, maar uitsluitend in overleg met de bestaande CEN-commissies op dit gebied.

De CEN-commissie heeft werkgroepen die zich specifiek richten op verschillende analysetechnieken. Dit zijn bijvoorbeeld op DNA gebaseerde methoden, NMR, MALDI-TOF, spectroscopie (NIR, FT-IR) en isotoopanalyse (IRMS). De methoden moeten gevalideerd zijn om te worden genormaliseerd. Daarnaast wordt gewerkt aan validatie concepten van ‘non-targeted’ methoden. Binnen deze werkgroepen bepalen de experts hoe de norm eruit zal zien.

Normen voor voedselauthenticiteit

Tijdens een eerdere informatiemiddag bij NEN kwam naar voren dat er in Nederland belangstelling en kennis aanwezig is om mee te werken aan Europese normen op dit gebied. Tijdens de kick-off bijeenkomst op 15 april worden de Europese normontwikkelingen van de afgelopen tijd en de volgende stappen rondom dit onderwerp besproken.

nen.nl

Bron: NEN