Moderne technieken ontmoeten tradities
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Moderne technieken ontmoeten tradities

  • 09 februari 2016

Bob en Tom Ebels produceren ambachtelijk worsten en hammen: naast rund- en varkens-, schapen-, buffel- en geitenvleesproducten, omvat het pakket ook vers en gerookt elandvlees afkomstig van dieren die leven in de uitgestrekte bossen in de regio. Al het vlees wordt verpakt op vacumeer- en dieptrekverpakkingsmachines van Multivac Sepp Haggenmüller SE & Co. KG.

Al sinds 1920 levert ‘Ebels General Store’ vanuit Falmouth in Michigan (VS) producten voor dagelijkse behoeften van de lokale bevolking. Het familiebedrijf is inmiddels in handen van de vijfde generatie: een nuchtere familie die met beide benen op de grond staat, maar wel altijd met de tijd is meegegaan en vooruit durft te kijken: toen het bedrijf in de vroege jaren ’80 werd geconfronteerd met concurrentie van diverse supermarktketens, besloten Mark en Dawn Ebels voor hun slagerij zelf de vleeswaren en worst te gaan produceren. Vandaag de dag bestieren hun twee zonen, Bob en Tom, twee vleesverwerkende fabrieken, de winkel en hun eigen cateringbedrijf.

Breed eisenpakket

Rond 1994 leidde sterk stijgende verkopen van gerookte artikelen tot de oprichting van de ‘Little Town Jerky Company’. “Het is inmiddels overal bekend dat bij ons in de winkel kwaliteitsproducten gekocht kunnen worden tegen een eerlijke prijs,” zegt Tom Ebels, CEO van het bedrijf. “Daarnaast leveren we aan een groot aantal retailers door heel Michigan: snacksticks, gerookte snacks, diverse soorten worst en spek, maar ook door onszelf gerookte ham.” Om al deze producten in een vacuümverpakking aan te kunnen bieden, schafte het bedrijf in 2010 een dubbelkamervacumeermachine aan. “Helaas bleek die machine niet heel betrouwbaar,” herinnert Tom zich. “Stilstanden en geregelde servicebezoeken dwongen ons om naar een andere oplossing te zoeken. Ons doel was de stilstanden en servicebezoeken te minimaliseren, maar we wilden ook de verpakkingskwaliteit verbeteren, de houdbaarheid verlengen en de verpakkingscapaciteit vergroten. De machine moest bovendien eenvoudig te bedienen zijn, ook voor ongeschoold personeel.”

Aantrekkelijke financiering

De familie verzamelde zoveel mogelijk informatie en vergeleek offertes. Suggesties en aanbevelingen uit de markt en de goede reputatie, wekte hun interesse voor Multivac. “Een belangrijke reden daarnaast dat wij als relatief kleine onderneming met de marktleider in zee zijn gegaan, was dat zij ons een aantrekkelijke financiering boden,” zegt Bob Ebels, die benadrukt dat de banken destijds geen leningen verschaften aan kleine ondernemingen.

‘We waren onder de indruk van het advies, de service en korte levertijden’

Gekozen werd voor de MULTIVAC C 550 dubbelkamervacumeermachine. “Die toonde direct zijn grote voordeel: optimale output. Terwijl de ene kamer wordt gevuld met te vacumeren verpakkingen, vindt in de andere kamer het vacumeer- en sealproces plaats. De ruime kamer, 905 x 905 x 210 mm, zorgt ervoor dat hij ook geschikt is voor bulkverpakkingen, ideaal voor het verpakken van de hammen die we produceren. De bediening van de machine is eenvoudig, de diverse instellingen kunnen in de bediening als ‘recepten’ worden vastgelegd. Een sensor in elke kamer meet de druk tijdens het vacumeren en beëindigt het vacumeerproces zodra de ingestelde waarde is bereikt. Zo hebben we een constante verpakkingskwaliteit. Daarnaast is de machine bijzonder betrouwbaar gebleken, precies zoals we voor ogen hadden.”

Langer vers

De eerste bestelling was groter dan Bob en Tom aanvankelijk in gedachten hadden: ze bestelden gelijk ook een dieptrekverpakkingsmachine type R 105. Spijt hebben ze daar niet van. Bob Ebels, CFO: “De R 105 is een compact instapmodel, geschikt voor gemiddelde capaciteiten. We kunnen kiezen uit diverse standaard werktuigen, waardoor deze dieptrekker veel verpakkingsmogelijkheden biedt. Wisselen tussen verschillende formaatdelen gaat snel en de bediening is relatief eenvoudig dankzij het touchscreen display. De intuïtieve bediening maakt bovendien training aan de machine eenvoudiger. Bijkomend voordeel is dat we met deze dieptrekverpakkingsmachine naast vacuümverpakkingen ook begaste verpakkingen (Modified Atmosfere Packaging, MAP) kunnen produceren. In zo’n verpakking blijven vleesproducten en worsten langer vers. Op de R105 verpakken we wekelijks zo’n 9000 kilo aan producten. We bereiken een veel hogere capaciteit.”

Een investering die loont

De besluitvormers binnen het bedrijf zijn vanaf het begin onder de indruk van het advies, de service en de korte levertijden bij Multivac. “We bestelden de dieptrekker R 105 in de herfst van 2014. Hij werd punctueel volgens afspraak begin 2015 geïnstalleerd,” aldus Bob Ebels. Het functioneren én de kwaliteit van de machines in productie, voldoen aan alle verwachtingen. Tom Ebels: “Onze investering heeft zich economisch terugbetaald, omdat stilstanden drastisch zijn gereduceerd en er een grote efficiencyslag is gemaakt, ook in onze verpakkingsprocedures. Inmiddels staat er een tweede dieptrekverpakkingsmachine en hebben we nog twee extra dubbelkamer vacumeermachines type C 550 gekocht voor het verpakken vleesspecialiteiten en worst.”

Zakelijke gelijkwaardigheid

Bob Ebels. “Het uitgebreide advies dat we krijgen en de uitstekende service die geleverd wordt, tonen aan dat deze verpakkingsspecialisten ons kleine bedrijfje net zo belangrijk vinden als de hele grote.” Gelijkwaardigheid is vanzelfsprekend, vindt John Powers van Multivac USA: “Alleen wanneer we het gesprek met de klant aangaan als gelijken, kunnen we diens behoeften goed inventariseren en een passende oplossing adviseren.”

www.multivac.nl

Bron: © Multivac