Het aanbrengen van luchtdeuren in de panden van Hanos levert het bedrijf veel voordelen op. Niet alleen blijven de verschillende productie- en klantruimtes op de juiste temperatuur. Ook zorgen de luchtscheidingen voor 50% minder energieverbruik. Goed voor milieu en portemonnee.
Rob Kuijpers, Hoofd Algemene Zaken van Hanos, is zeer te spreken over de inzet van luchtdeuren.
Het bedrijf maakt al geruime tijd gebruik van deze luchtdeuren en heeft er veel ervaring mee opgebouwd. Samen met Ronnie Schiltmans van Prodoor bespreekt hij wat de voordelen zijn voor het functioneren van de panden van Hanos. En wat de rol van de toeleverancier is bij de ver- en nieuwbouw van panden.
“Ik kwam in 2012 in contact met Ronnie,” trapt Rob af, “Hanos deed al zaken met Prodoor voor de dagelijkse service, onderhoud en vervangingen van alle industriële deuren in onze vestigingen in Nederland en België. In de afgelopen jaren heb ik hem bewust steeds vaker betrokken bij het bouwteam voor de ontwikkeling van nieuwbouw en verbouwingen. Om ons te adviseren over de juiste toepassing van een doorgang.” Rob legt uit: “Vroeger werd alles met deuren afgesloten maar bleven deze eigenlijk pertinent openstaan omdat er in kort tijdsbestek veel verkeer was. Dan raakte je de kou kwijt en kostte het veel energie én geld om de ruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen. Om het energieverbruik terug te dringen zochten we een andere oplossing.”
“Luchtdeuren bleken de beste oplossing”, vertelt Rob verder. Ronnie vervolgt: “Bij een luchtdeur wordt of van boven of van twee zijden lucht geblazen waardoor de temperatuur in de verschillende ruimtes op peil blijft, bijvoorbeeld tussen de vriescel en logistieke afdeling maar ook in de winkels zelf. In Hengelo is bijvoorbeeld een open visafdeling. Commercieel gezien wil je daar geen deur plaatsen maar het is ook niet fijn om de vis al bij de ingang te ruiken. Een luchtdeur voorkomt overdag verspreiding van de geur, ’s avonds sluiten we deze ruimte af met een rolluik.” “Zo blijven we klantvriendelijk werken en besparen we op energie”, voegt Rob toe. “Daarbij kunnen de medewerkers gewoon hun werk uitvoeren zonder aan ‘touwtjes’ te trekken om deuren te openen. En zijn er minder schades.”
Bij HANOS staat het belang van de klant voorop, persoonlijke benadering met een groot gevoel voor service. Rob licht toe: “Iedere vestiging heeft eigen specifieke eisen om aan dit klantbelang te kunnen voldoen. Doordat we al zo lang samenwerken met Prodoor en de resultaten in conditionering van ruimtes kennen, kunnen we snel maatwerk verzorgen. Toch kan er altijd een nieuwigheidje voorbijkomen. In Hengelo merkten we bijvoorbeeld dat de temperatuur op de visafdeling perfect was, maar dat het koelmeubel niet goed op temperatuur kwam. Dit meubel paste in de lay-out van de afdeling maar bleek te dicht bij de luchtdeur geplaatst te zijn, waardoor de kou uit het meubel werd geblazen. Een mooi leermoment.”
De vestigingen in Hengelo en Zwolle zijn volgens Rob en Ronnie echt designwinkels geworden. “Ik ben er trots op dat we dit met elkaar gerealiseerd hebben”, benadrukt Rob. “Nu is de nieuwbouw in Nieuwegein aan de beurt. Met onze ervaringen en samenwerking verloopt besluitvorming drie keer zo snel.”
Ronnie gaat in op de kwaliteit van de Masterveil luchtdeuren die bij Hanos worden toegepast. “Deze fabrikant onderscheidt zich met custommade werken met tot wel 50% minder energieverbruik. Door de relatief smalle uitblaas van de systemen zijn er minder kilowatts nodig om de luchtscheidingen te creëren. Aannemers zullen geïnteresseerd zijn in de aanschafprijs maar eindgebruikers in terugverdientijd.” Hij vervolgt: “Voor doorgangen met relatief grote temperatuurverschillen (+25˚ naar - 25˚) tussen de ruimtes is het onmogelijk om condens- en ijsvorming te voorkomen zonder Powerstream luchtdeuren, al dan niet uitgebreid met ontvochtiging. Om de producten in de vershallen (+20˚ naar +8˚), AGF, zuivel en vis, te conditioneren voor productversheid wordt gebruikt gemaakt van de ASK-luchtdeuren.”
Voedingsbedrijven geven veel geld uit aan nieuwbouw. Volgens Ronnie slaat de feestvreugde na sleuteloverhandiging snel om in zorgen vanwege de optredende condens- en ijsvorming. “Dat betekent opnieuw investeren. Wij willen partijen hiervoor behoeden. Want een architect kan een pand ontwerpen maar heeft niet direct focus op de invloed van luchtvochtigheid. Wij wel. Hoe eerder wij bij de (ver)bouw betrokken worden, hoe beter wij kunnen meedenken over conditioneren, maar ook over brand, hygiëne en energie. Per onderwerp hebben wij specialisten in dienst. Het zal Hanos niet meer gebeuren, zij plukken er de vruchten van voor het bedrijf én de klanten.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021