Het Nocotech desinfectiesysteem is wereldwijd succesvol. In tandartspraktijken, ziekenhuizen en zelfs in bioscopen. Een natuurlijk in de voedingsindustrie. In Nederland vooral toegepast in de vis- en vleesbranche, en steeds vaker ook bij fabrikanten van vleesvervangers en plantaardige producten.
Om te groeien hebben micro-organismen een voedingsbodem nodig: eiwitten en vocht. Ingrediënten die volop aanwezig zijn in de voedselproductieketen; ook in die van plantaardige producten. Samen met de juiste pH en temperatuur ontstaat er zo een ideale omgeving voor microbiologische groei van ongewenst micro-organismen. “Om de voedselveiligheid te kunnen garanderen zul je als foodbedrijf die groei zoveel mogelijk moeten beperken, afremmen en onder een bepaald niveau houden. Een continue uitdaging”, aldus Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren.
Nocotech is effectief tegen álle micro-organismen; van schimmels tot virussen, van bacteriën tot sporevormers. Zelfs biofilm wordt erdoor afgebroken. “Hoe het werkt? “Heel kort: het Nocotech-systeem vult de ruimte waarin het apparaat staat met een droge damp vol OH− ionen. Deze ionen hebben een sterk desinfecterende werking”, legt Hugo uit. “De damp vult de gehele ruimte en de ionen bereiken zo ook de lastig schoon te maken plekken; zoals in en onder machines. Bijkomende voordelen van de droge damp is dat alles in de productieruimte droog blijft, en er niet nagespoeld hoeft te worden.”
Een fabrikant in plantaardige vleesvervangers kreeg zijn producten terug vanwege witte stipjes. Een schimmel. Hugo adviseerde hem om de productieruimte en inpakafdeling te behandelen met de Nocospray methode. “Allereerst moeten de randvoorwaarden natuurlijk in orde zijn. De belangrijkste is: goed reinigen, maar dát geldt voor elke desinfectiemethode. Na een dagelijks behandelregime met Nocotech was de schimmel bij dit bedrijf binnen één week onder het gewenste niveau. Ze blijven onze methode toepassen om de schimmel in zijn geheel uit te roeien, maar ook om ervoor te zorgen dat er niets kan uitgroeien. Preventief dus.” En dat zorgt weer voor lagere analysekosten.
Klinkt als een wondermiddel. Is dat het ook?
“Nee hoor’, verklaart Hugo nuchter. “Het wérkt gewoon.”
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021