Koolwaterstoffen in voeding mogelijk gezondheidsrisico
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Koolwater­stoffen in voeding mogelijk gezondheids­risico

  • 22 maart 2023

EFSA-deskundigen hebben geconcludeerd dat aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH) een mogelijk gezondheidsrisico vormen.  Zij bevestigden ook dat sommige stoffen in de groep die bekend staat als verzadigde minerale olie-koolwaterstoffen (MOSH) geen gevaar voor de gezondheid opleveren.  

Minerale olie-koolwaterstoffen (MOH) omvatten een breed scala van chemische verbindingen die voornamelijk worden verkregen door destillatie en raffinage van aardolie. Zij worden ingedeeld in twee hoofdgroepen, MOSH en MOAH. 

Verzadigde minerale olie-koolwaterstoffen (MOSH)

"Voor MOSH werden schadelijke effecten op de lever waargenomen bij een specifieke rattenstam, maar het bewijs suggereert dat deze effecten niet relevant zijn voor de mens. Daarom konden we een risico voor de volksgezondheid uitsluiten", aldus James Kevin Chipman, voorzitter van de werkgroep minerale olie-koolwaterstoffen. 

Aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH)

Deskundigen onderzochten ook twee verschillende soorten MOAH en concludeerden voor het ene dat het genotoxische stoffen kan bevatten die het DNA in cellen kunnen beschadigen en kanker kunnen veroorzaken. Voor dergelijke genotoxines kan geen veilig niveau worden vastgesteld. Er is weinig informatie beschikbaar over het voorkomen van MOAH in levensmiddelen, dus werkten deskundigen aan twee verschillende voorspellende scenario's, die beide een mogelijk gevaar voor de gezondheid aangaven met behulp van een blootstellingsmargebenadering.    

Minerale olie-koolwaterstoffen in levensmiddelen 

MOH kunnen op vele manieren in levensmiddelen terechtkomen - via milieuverontreiniging, het gebruik van smeermiddelen voor machines, lossingsmiddelen, technische hulpstoffen, levensmiddelen- of diervoederadditieven en migratie uit materialen die met levensmiddelen in aanraking komen. Zij zijn aangetroffen in diverse levensmiddelen, die doorgaans hogere gehalten aan MOSH dan aan MOAH bevatten. De hoogste MOH-gehalten werden aangetroffen in plantaardige oliën en de hoogste blootstelling werd geschat voor jonge mensen, met name voor zuigelingen die uitsluitend zuigelingenvoeding krijgen die hoge MOSH-gehalten bevat. 

Aanbevelingen  

De deskundigen hebben aanbevolen meer onderzoek te doen om de aanwezigheid van MOAH in levensmiddelen en gegevens te verzamelen om de risico's ervan beter te kunnen beoordelen. Voor MOSH is het belangrijk de mogelijke langetermijneffecten op de menselijke gezondheid te blijven bestuderen.   

Efsa.europa.eu

Beeld: ©DedMityay/Shutterstock.com

Bron: EFSA