NIZO onderzoekt microbiële risico's van plantbased
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NIZO onderzoekt microbiële risico's van plantbased

  • 02 maart 2023

Consumenten omarmen de trend om meer plantaardige voedingsmiddelen in hun dieet op te nemen, wat leidt tot een sterke toename in de ontwikkeling van voedingsmiddelen op basis van plantaardige eiwitten. Nieuwe plantaardige ingrediënten bevatten echter vaak onbekende soorten en niveaus van microben, en er is een aanzienlijk gebrek aan kennis over de risico's van deze microbiële contaminanten.

Een publiek-privaat consortium* van industriële en kennispartners voert daarom een onderzoeksproject uit om de potentiële voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's van microbiële contaminanten in plantaardige voedingsproducten te onderzoeken.

Gezonde, duurzame en veilige voeding binnen de eiwittransitie

Veel plantaardige eiwitten zijn afkomstig van gewassen die dicht bij de bodem vandaan komen en besmet kunnen zijn met allerlei organismen. Het kan bijvoorbeeld gaan om sporenvormende bacteriën die warmtebehandelingen kunnen overleven. Verschillende microben kunnen ook worden geïntroduceerd tijdens de oogst en opslag, of tijdens het productieproces van plantaardige eiwitten. Dit bemoeilijkt het ontwerp van efficiënte verwerkingsomstandigheden en stabiele productformules, en het uitvoeren van effectieve probleemoplossing wanneer microbiologische besmetting optreedt in eindproducten.

Vereiste kennis en instrumenten

Om de potentiële voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's van microbiële besmetting in nieuwe ingrediënten van plantaardige eiwitten te begrijpen en te voorspellen, is kennis nodig van de niveaus, de soorten en het gedrag van microben, en de invloed van de formulering, de verwerking en de opslagomstandigheden daarop.

Het project zal inzicht verschaffen in de niveaus en types van microbiële contaminanten in meer dan 80 plantaardige ingrediënten, hun potentieel om de verwerking te overleven en de risico's die zij kunnen opleveren door groei en/of de productie van toxines in levensmiddelen. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor de ontwikkeling van microbiële voorspellingsmodellen. Deze worden geverifieerd in echte producten om risico's vast te stellen en kunnen gebruikt worden om strategieën te bepalen voor structurele oplossingen op lange termijn voor de preventie van microbiologisch bederf of veiligheidsproblemen.

nizo.com

*In dit consortium bundelen de onderzoeksorganisaties NIZO food research (coördinator), Wageningen University & Research en HAS Green Academy hun krachten met verschillende bedrijven, waaronder Ripple Foods, The Coca-Cola Company, SPX FLOW, Tetra Pak, Bel, Arla Foods, Yili, HP Hood LLC, FrieslandCampina en Cosun.

Bron: NIZO