Ruim zes op de tien Nederlanders vindt dat we strikt met de seizoenen mee moeten eten om zo de belasting op ons milieu te beperken. Er is daarbij veel sympathie voor de zogeheten ‘buitenbeentjes’, zoals kromme komkommers en misvormde paprika’s.
Dit blijkt uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor van marktonderzoeksbureau MSI Consultants, uitgevoerd onder een representatieve steekproef van ruim 1.000 Nederlanders. 76 procent van de respondenten vindt dat supermarkten buitenbeentjes meer moeten aanbieden in de strijd tegen voedselverspilling. Misvormd of niet, de huidige prijs van groenten en fruit remt de consumptie. Als deze 25 procent goedkoper zouden worden, zegt 64 procent van de ondervraagden meer groente en fruit te eten.
Gevraagd naar de grootste verandering van ons voedsel(patroon) in 2050 wordt ‘meer plantaardig voedsel’ veel genoemd, evenals ‘kunstmatig vlees’, ‘3D-geprint voedsel’ en ‘alternatieve eiwitten’, zoals de consumptie van insecten in plaats van vlees. Toch lijkt het genetisch modificeren van voedsel een brug te ver; slechts 16 procent heeft er een positief gevoel bij. Bij kweekvlees is dit met vijftien procent niet veel hoger, en ook 3D-geprint voedsel valt bij de grote meerderheid niet lekker. ‘Het gevoel van ‘puur natuur’ is dan weg’, geeft iemand aan. ‘Hoog bewerkt eten maakt ons ziek’, stelt een ander. Zelfs bij het recent door supermarkten geïntroduceerde hybride vlees loopt het water ons nog niet in de mond. Niet meer dan twaalf procent vindt dit lekker of denkt dat dit lekker is.
Nederlanders ondersteunen het eten van meer plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke. De twee belangrijke voorwaarden: de smaak mag er niet onder lijden en het vervangende product moet minstens zo gezond zijn. Bijna de helft van de Nederlanders wil best meer vleesvervangers zoals vegaburgers eten, maar doet dat nu niet vanwege de vele toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen die erin zitten.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024