Hoe kies je de juiste industriële vloer
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe kies je de juiste industriële vloer

  • 14 juni 2021
  • Door: Marjolein Straatman

De werkvloer heeft een hoop te verduren. Deze moet tegen een stootje kunnen én voldoen aan verschillende eisen met het oog op het product en personeel. “De voedingsindustrie is de meest kritische plek voor industrievloeren”, meent directeur Hendrik Ruys van vloerenleverancier Ruys Groep.

Een grote goot? Het kán een obstakel zijn voor gerobotiseerde palletwagens en deze in storing brengen. De keuze om een voedingsmiddel -naast te produceren- ook voor te garen heeft consequenties voor de omgeving. En hoe zit het eigenlijk met de nieuwe machine? De wetenschap dat de toplagen van sommige vloeren loslaten in aanraking met temperaturen boven de 60 graden Celsius, maakt de vraag hoe heet het afvalwater is, een uiterst relevante. Het zijn zomaar wat punten die misschien niet top of mind, maar wel heel wezenlijk zijn. Elk bedrijfsproces is van invloed op (de keuze voor) een vloer.

Uitdagingen

Net zoals de voedingsindustrie te maken heeft met verschillende eisen, moeten ook de bedrijfsvloeren beschikken over een breed palet aan eigenschappen. Er wordt veel van ze gevraagd. “Wie bijvoorbeeld vlees of vis verwerkt, hanteert een lage temperatuur vanwege de houdbaarheid van het product. Tegelijkertijd wordt de vloer met heel heet water gereinigd. Vaak rijden er heftrucks rond. Medewerkers moeten veilig en prettig hun werk kunnen doen. Er mag geen haakse hoek zijn, geen plas blijven staan. Daarnaast zijn factoren als slijtvastheid en duurzaamheid van groot belang”, zegt Hendrik Ruys. Het is een complex geheel, maar het soort uitdagingen waar ‘zijn’ Ruys Groep wel raad mee weet. Inmiddels levert de onderneming uit Apeldoorn al meer dan 45 jaar industriële vloeren aan bedrijven in binnen- en buitenland. In diverse branches, waarvan food een groot deel uitmaakt. Zo zijn er vele meters Ruys-vloer te vinden bij maaltijdproducent Huuskes. “Dat Ruys het project compleet kan uitvoeren inclusief het afschot en de verschillende toplagen tezamen met de stootbanden geeft ons voordelen in de coördinatie en planning”, zegt Frank Hagmolen, Hoofd Technische Dienst bij Huuskes.

Totaaloplossing

Het is een voorbeeld van datgene waarmee de groep zich volgens Hendrik onderscheidt: de totaaloplossing. Door verantwoordelijkheid voor het hele proces -van ontwerp en ontwikkeling tot onderhoud- moet worden voorkomen dat de klant tussen wal en schip valt. Een vloerkeuze voor de ene ruimte kan elders problemen opleveren, want: niet alleen factoren zoals de belasting van de vloer spelen een rol. Ook hoe de (logistieke) routes lopen in het bedrijf is belangrijk. En wat de beste locatie is voor afschotten, putten en goten. Ruys is graag vanaf het begin bij een project betrokken. De vloerenleverancier werkt onder andere samen met Architectenbureau Bessels. “Onze ervaring in 30 jaar ontwerpen en engineeren van foodfabrieken is dat Ruys een van de weinigen is die met een helikopterview naar complexe vloervraagstukken kan kijken. Het belangrijkste bij een vloer is niet de dag van oplevering, maar hoe die eruitziet na vijf, tien en vijftien jaar gebruik. Daarin scoort Ruys goed”, zegt architect Herman Bessels.

Groei

Om voor elk bedrijfsvloerprobleem een oplossing te vinden, doet het bedrijf een beroep op het eigen totaalassortiment bedrijfsvloeren en wandbescherming. De exclusieve MARGIA GRANIET vloer leent zich voor zware mechanische belasting met hoge antislipeisen en vinden we veelal in de vlees- en groente industrie. Broertje MARGIA CRETE is een voorbeeld van een vloer met het uiterlijk van de MARGIA GRANIET vloer en de thermische- en chemische eigenschappen van de Ucrete vloer (waar Ruys Preferred Applicator van is) en wordt onder meer toegepast in bakkerijen en de vlees-, fruit- en zuivelindustrie. Het is slechts een kleine greep van de vloeren die de Ruys Groep eigen is.

Specialist

De Ruys Groep maakte sinds de start in de jaren ’70 een aanzienlijke groei door. “Die komt voor een groot deel voort uit goed luisteren naar de klant en inspelen op diens behoeften”, geeft Hendrik aan. “We zijn met onze klanten meegegroeid. Met het opzetten van de kunststofdivisie zo’n tien jaar geleden is het vloerenaanbod vergroot en kunnen we ook de algemene ruimtes van een passende vloer voorzien. Als een grote vleesfabrikant met een slachthuisvloer van ons een vleeswarenlijn begon, ontwikkelden we ook daarvoor een passende vloer. Vanwege de grote vraag naar vloerrenovatie hebben we een specialistisch bedrijf opgericht in onze Ruys Groep. We blijven inspelen op ontwikkelingen zoals robotisering en automatisering van bedrijfsprocessen en de groei van de renovatiemarkt. Daarnaast zien we dat bedrijven hun productieruimtes vaker op een hogere verdieping realiseren. Gelukkig leren we van onze projecten in het buitenland, waar die trend al langer speelt. Het brengt andere vereisten met zich mee. Maar dat is geen probleem. Hoe hoger de eisen, hoe meer onze vloeren tot hun recht komen.”

www.ruysgroep.nl

Hoofdfoto: v.l.n.r. Bjorn van der Borst (commercieel manager Ruys Vloeren), Jean-Claude de Maaijer (zaakvoerder MR Vloeren), Edwin Slingerland (directeur SR Vloeren), Hein Steeman (bedrijfsleider De Bedrijfsvloer), Hendrik Ruys (directeur Ruys Groep)

Samen sterk
De Ruys Groep bestaat uit Ruys Vloeren voor nieuwbouw en onderhoud, SR Vloeren voor service en renovatie, De Bedrijfsvloer voor kunststof bedrijfsvloeren en Ruys Handelsmij voor het leveren van RVS wandbescherming en afwateringssystemen. De Belgische markt wordt door de in het begin 2021 opgerichte MR Vloeren bediend. In mei kwam daar AS Vloerwerken bij, dat voor openbare ruimtes een vloeroplossing biedt. Ze opereren zelfstandig, maar worden centraal gecoördineerd. “Zo bieden we als één partij de klant een totaaloplossing voor elk vloerprobleem”, geeft Hendrik aan.

Beeld: © Koos Groenewold

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021