Drie generaties passie voor eerlijk vlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Drie generaties passie voor eerlijk vlees

  • 10 september 2019
  • Door: Mathilde Lentjes

Mark Willems was pas 18 jaar toen hij in de maatschap van zijn vader toetrad en de kans kreeg om daarbinnen een vleesverwerkend bedrijf op te starten. De derde generatie van een familie met passie voor eerlijk vlees.

Mark’s opa Piet Willems ging tijdens de Tweede Wereldoorlog als huisslachter in het Gelderse Ewijk boerderijen in de buurt langs om ter plekke vee te slachten. Hij had oog voor kwaliteit en hanteerde hoge standaarden in zijn bedrijf. Dat viel op en werd gewaardeerd: de klantenkring groeide binnen no-time. In 1959 richtte hij in Ewijk de dorpsslagerij op.

Eigen slachterij

Een eigen slachterij, waar zijn klanten hun dieren naartoe konden brengen, was de volgende stap. Piets zoon Peter nam het bedrijf met alle liefde over en bouwde het stap voor stap verder uit. Ook voor kleinzoon Mark Willems was het zo klaar als een klontje: na zijn opleiding aan de slagersvakschool in Arnhem, trad hij als derde generatie toe in het bedrijf. Ook onder zijn leiding floreerde het familiebedrijf. “We groeiden uit ons jasje”, vertelt Mark. “In Ewijk waren er geen uitbreidingsmogelijkheden voor ons, Druten bood wel nieuwe kansen. Het was even wennen, omdat wij onze roots in Ewijk hebben, maar nu is het oké. De gemeente Druten was en is een prettige partij om mee samen te werken. Samen met de handhavers van de oude locatie, de gemeente en een adviesbureau hebben we een nieuw plan opgesteld voor een gloednieuwe slachterij. Toen ook de milieuvergunningen aangevraagd en toegewezen waren, konden we daadwerkelijk bezig met onze toekomst. Het was geen makkelijk traject”, blikt Markt terug, “maar het is ons gelukt.” Ondanks alle vernieuwing en veranderingen bleven de standaardwaarden van opa Piet ook op de nieuwe locatie overeind: “Kwaliteit en betrouwbaarheid, nog steeds de belangrijkste pijlers van ons bedrijf.”

Kwaliteit van leven

Hij werkt nauw samen met veehouders en veehandelaren uit de directe omgeving: het Land van Maas en Waal, het Rijk van Nijmegen, en De Betuwe. “Door de afstanden tussen onze toeleveranciers en ons bedrijf zo kort mogelijk te houden, zijn de dieren niet lang onderweg. Daarmee reduceren wij de transportstress”, legt Mark uit. “De samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Er is altijd goed overleg en wij houden scherp in de gaten wanneer de dieren slachtrijp zijn. De intensieve samenwerking resulteert in een exclusief stukje vlees: vol van smaak en van een excellente kwaliteit”, vertelt Mark. “Daarnaast slachten we ook schapen voor derden.”

De dagelijkse voeding van de runderen en de varkens bestaat uit een uitgebalanceerd menu, samengesteld in nauw overleg tussen de voedingsleverancier en de veehouders. In de voeding zijn geen dierlijke vetten verwerkt. De stallen zijn ruim, van stro voorzien en hebben ramen voor een natuurlijk dag-nachtritme. Ook krijgen de dieren volop bewegingsruimte. Zo blijven de biggen langer bij hun moeder dan gebruikelijk is. Mark: “Al onze inspanningen zijn gericht op het welzijn van de dieren. Eenmaal bij ons bedrijf aangekomen, gaan zowel de runderen als de varkens daarom bijvoorbeeld ook een nacht op stal om tot rust te komen en stress te reduceren. Dat doen wij uit liefde voor het vee én om de best mogelijke kwaliteit van het vlees te krijgen.”

Duidelijke herkomst

Er is een één-op-éénrelatie met een dierenarts. “Alle dieren worden bij aankomst door de dierenarts gecontroleerd op hun gezondheidsstatus. Na de slachting volgt de geslachte keuring. Alle gegevens over deze processen worden opgenomen in de Voedsel Keten Informatie. ‘Beter presteren door goed traceren’, noemen wij dat. Het biedt onze afnemers 100 procent zekerheid over de kwaliteit, de malsheid en de textuur van het rund- en varkensvlees.”

Duurzaamheid

Mark vindt bovendien dat we zuinig moeten zijn op deze wereld: “Daarom voert ook duurzaamheid als een rode draad door ons bedrijf. Ik kies heel bewust voor duurzame kwaliteitsproducten, we hebben ledverlichting en doen aan warmteterugwinning. De energie die vrijkomt tijdens het koelen, verwarmt het water dat we gebruiken om te reinigen. Het water uit onze eigen waterbron wordt ontijzerd en onthard en heeft dan de status drinkwaterkwaliteit. We vullen er de drinkbakken in de stallen mee, en maken er onze vrachtwagens mee schoon.”

Toekomst

Mark ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “Wij merken dat zowel consumenten als de partijen waar wij mee samenwerken, bewuster kiezen voor kwaliteit. Voor ons is dat vanzelfsprekend. Misstanden zoals die de laatste jaren in het nieuws komen, zijn bij ons een ver-van-mijn-bed-show. Dat willen we ook graag zo houden! Wij zijn geen massaproductiebedrijf en zullen dat nooit worden. Kwaliteit gaat bij ons boven kwantiteit. We staan bekend als vooraanstaand leverancier van varkens- en rundvlees. Dat is inmiddels door drie generaties met passie voor het vak bevestigd en bewezen.”

www.vleeshandelwillems.nl

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019; Beeld: ©Marcel van Engelenburg