Groen is poen!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Groen is poen!

  • 10 februari 2015

Verduurzamen duur? Soms liggen de kansen dichterbij dan je denkt, en is de ecologische- en economische impact enorm. Focus op waterverbruik bijvoorbeeld, biedt geweldige kansen!

Dagelijks gebruikt de consument diensten en goederen waarvoor koelwater is ingezet gedurende productie, transport en opslag. In vele industriële processen is koeling met behulp van een verdampingscondensor of koeltoren nu eenmaal noodzakelijk. Normaliter worden er chemicaliën in het koelwater gemengd om kalkaanslag, corrosie en microbiologische groei te voorkomen. Het koelwater dat niet is verdampt, bevat chemicaliën. Dit leidt vanzelfsprekend tot vervuiling van ons milieu en risico’s in de werkomgeving. Het water is niet geschikt voor recycling. Voor lozing mag plaatsvinden, zal dit water gezuiverd moeten worden. Dit leidt tot hoge repeterende kosten voor de eindgebruiker.

‘Met een korte ROI, zonder chemicaliën, water voor koeling produceren, is echt nieuw’

Groene innovatie

De IVG-C (Industrial Vortex Generator- Circulation) CoolWater technologie van Pathema BV is een totaaloplossing om proces- en koelwater volledig vrij van chemicaliën te beheersen en te recyclen. “Onze innovatie combineert alle technieken die nodig zijn om een koeltoren of verdampingscondensor op watergebied duurzaam te exploiteren; een ‘plug & play’ systeem, dat zonder de inzet van chemicaliën, en met een laag waterverbruik en een verlaagd energieverbruik de nieuwe duurzame standaard zet voor koelwaterbehandeling,” zegt Mark Boeren van Pathema BV. “De ecologische impact van het elimineren van chemicaliën en besparen van water is enorm.”

Besparen

Het inzetten van de IVG-C CoolWater technologie levert flinke besparingen op. Deze zijn toe te schrijven aan meerdere factoren:

  • Elimineren van alle chemicaliën geeft logischerwijs een concrete besparing.
  • Een verlaagd waterverbruik, doordat indikking van het koelwater vaak verantwoord geoptimaliseerd kan worden. Het spuiwater uit de koeltoren geeft de mogelijkheid om recycling van het niet-verdampte koelwater te realiseren. Het voorheen geloosde spuiwater is immers door de behandeling van de IVG-C CoolWater vrij van chemicaliën.
  • De ontgassing van het koelwater leidt tot een verbeterde warmtecapaciteit en viscositeit.
  • Mogelijkheid om grondwater te behandelen, om deze verantwoord in te zetten als koelwater. Expertise en ervaring zijn voor deze besparing een must.
  • Bijkomende (veiligheids)voorzieningen, arbeidscondities en exploitatierisico’s die bij een  chemische installatie wettelijk verplicht zijn, worden overbodig.

De ervaring in verschillende projecten leert dat de ROI varieert van 1,5 tot 3 jaar.

Winnaar PIP-2014

Pathema BV heeft vorig jaar met de IVG-C CoolWater de Proces Innovatie Prijs 2014 (PIP-2014) gewonnen. Met de Proces Innovatie Prijs worden innovatieve producten en oplossingen binnen de procesindustrie in de schijnwerpers gezet die een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor de gebruiker. Ook business potential en voordelen als milieu, gezondheid & veiligheid spelen een rol in de beoordeling. Pathema BV sleepte zowel de vak- als de publieksprijs in de wacht. Juryvoorzitter Henk Klein Gunnewiek, in het dagelijks leven hoofdredacteur van Solids Processing Benelux over de innovatie: ”Met een korte ROI, zonder chemicaliën, water voor koeling produceren, is echt nieuw. Met betere eigenschappen, minder energieverbruik en minder waterverbruik. En praktisch toepasbaar: met een plug & play skid eenvoudig inzetbaar bij koeltorens.”

Kunstmatige draaikolk

Een filmpresentatie op de site van Pathema BV beschrijft op hoofdlijnen hoe de technologie werkt. Door een kunstmatige draaikolk in de Vortex generator te creëren, ontstaat een vacuüm dat micro- en nanogasbellen door cavitatie-krachten aan het water onttrekt. Daardoor ontstaan kalkkristallen die volledig in het water worden opgelost. De kristallen die ontstaan zijn in dit proces, zullen zich niet meer hechten en zelfs verdere kalkaangroei voorkomen. Bestaande aanslag zal zelfs afnemen. Daarnaast verandert de viscositeit van het water door de ontgassing, waardoor het koeloppervlak efficiënter kan worden bevloeid en de warmtegeleiding aanzienlijk verbetert. Dat resulteert in een verbeterd koelresultaat.

Microbiologie beheersen

“In de IVG-C technologie zorgen hydrodynamische cavitatie en UV (Ultra Violette)-C voor de beheersing van microbiologische groei,” legt Mark aanvullend uit. “In combinatie met een procesfilter is UV-C een effectieve oplossing. Water desinfecteren met UV-C is een uitstekende oplossing tegen legionella en andere soorten microbiologische vervuiling. Het water wordt door de UV-C unit gevoerd en hier bestraald door het UV-C licht. In dit recirculerende proces worden bacteriën en andere microbiologische vervuiling afgedood (99,8%) en besmettingsgevaar 24/7 drastisch gereduceerd. Daarnaast ondergaat de volledige watervoorraad in de Vortex elk uur een hydrodynamische cavitatie om de celwanden van biologisch materiaal te beschadigen. Door deze beschadigingen aan de celwanden kan er geen celdeling meer plaatsvinden. UV-C en hydrodynamische cavitatie zijn een complete, effectieve en geaccrediteerde technologieën volgens de laatste wet- en regelgeving rondom legionellabeheersing, ISSO 55.3.”

Uitgebreide praktijktesten

Pathema BV levert, verhuurt en onderhoudt in de Benelux chemicaliënvrije waterbehandeling die in eigen beheer is ontwikkeld en gefabriceerd. Voor verschillende toepassingen zijn referentieadressen beschikbaar waar de installaties al langere tijd operatief zijn. In samenwerking met het ISPT (Institute for Sustainble Process Technology), Bodec, Huntsman, FrieslandCampina en Heineken, zijn een aantal uitgebreide praktijktesten uitgevoerd met opvallend positieve resultaten. Mark: “De behandeling van het koelwater van één van de zes verdampingscondenors bleek op de drie belangrijkste punten (kalkaanslag, corrosie en microbiologische groei) gelijk of zelfs beter te presteren in vergelijking tot de vijf andere traditioneel chemisch behandelde condensors. Tijdens het onderhoud aan de condensor bleek deze ook schoner dan zijn traditioneel behandelde collega’s. Verder werd een interessante energiebesparing gerealiseerd. Door een kleine ingreep in het proces, bleek het zelfs mogelijk om het geloosde chemievrije koelwater volledig te hergebruiken in een grijs watercircuit.”

Nieuwe standaard

Pathema BV heeft de ambitie duurzame watertechnologie te leveren aan de industrie en maatschappij: waterbehandeling die de standaard van morgen wordt, zonder de inzet van chemicaliën en/of additieven, waterbesparend, energiezuinig en onderhoudsarm. “Onze motivatie is om de waterschaarste terug te dringen in harmonie met het milieu en financieel rendementvol voor de eindgebruiker,” besluit Mark Boeren.

www.pathema.nl

Bron: Pathema