Gasloze stoomproductie op maat
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gasloze stoomproductie op maat

  • 09 april 2018
  • Door: Hans Reichart

De inzet van fossiele brandstoffen moet omlaag. De voorraad gas is eindig en stoken versterkt de klimaatproblemen. Bedrijven moeten op zoek naar alternatieve energiebronnen, ook voor bijvoorbeeld hun stoomvraag. Scharff Techniek zag dat al aankomen en vernieuwde zijn kennis en portfolio.

 “Elektrisch wordt de duurzame norm, ook in onze markt.” Dat is de overtuiging van Bernard Scharff, directeur van Scharff Techniek. Zijn bedrijf levert stoominstallaties op maat en naar behoefte van het proces, van klein tot zeer groot. Ze zijn vooral actief in de voedingsindustrie. Bij Marel, Van Rooi. En meerdere fabrikanten van soepen en sauzen, staan installaties van Scharff. 

Minister Wiebes stuurde aan de 200 grootste gasverbruikers in Nederland een brief waarin hij hen vraagt over te stappen op andere energiebronnen dan het aardgas uit Groningen, maar voor de ontwenning van alle aardgas door het bedrijfsleven heeft de overheid nog geen deadline gesteld. Gas houdt voorlopig een rol: Bernard voorziet een periode van twee sporen. “Ik verwacht niet dat de regels van de overheid, de route richting gasloos zullen bepalen. De overheid bevordert de overstap naar groene energie, maar de doorslag in de transitie zal uit voorkeuren van de markt komen. Het grootwinkelbedrijf – de supermarktorganisatie – gaat kiezen voor leveranciers met een kleine ecologische voetafdruk, dus voor fabrikanten die groene energie gebruiken.”

Eisen inkopers

Bernard stelt vast dat inkopers van de supermarkten en foodservice steeds hogere eisen stellen aan het verantwoordelijke gedrag van fabrikanten en telers. “Het gaat om meer dan alleen de prijs. De arbeidsomstandigheden tellen mee, net als dierenwelzijn en de bijdrage die deze bedrijven leveren aan het beperken van de voetafdruk. Met een groen energiestempel heb je een voorsprong. Wie elektrische energie gebruikt, kan voor duurzame bronnen kiezen.” Vooruitkijkend naar die ontwikkeling selecteerde Scharff een nieuwe lijn van elektrisch gevoede stoominstallaties en nam deze op in zijn aanbod. “Met de stoominstallaties van het Deense AB&Co bieden we een breed pakket waarmee we nu ook voor de vraag naar grotere capaciteiten – tot 3000 kW - een elektrische oplossing hebben.” Wel moeten er volgens Scharff nog een paar hobbels genomen worden: “Nutsbedrijven moeten de infrastructuur, ofwel het transport van elektrische energie, verbeteren om te kunnen voldoen aan de sterk groeiende vraag naar groene stroom van bedrijven en consumenten.” 

Besparen

Niet alleen voor een grote stoomvraag heeft Scharff een elektrische oplossing in huis; ook bedrijven die maar weinig stoom gebruiken kunnen bij de specialist terecht voor de juiste (elektrische) ketel. Zo’n bedrijf is food- en feedlaboratorium Nutricontrol in Veghel. Manager sales Wim Peter van Panhuis is trots op het lab: “Nutricontrol is 25 jaar geleden ontstaan toen het bedrijfslaboratorium van Cehave op eigen benen verder ging. We zijn nog altijd lid van de groep Agriform-bedrijven die uit Cehave voortkwam, Agrifirm is  één van onze klanten. De afgelopen vier jaar groeiden we flink. Dat is mede te danken aan ons succes in de zuivelindustrie, een sector waar we bewust op hebben ingezet.” Nutricontrol is een vernieuwend bedrijf dat zijn verantwoordelijkheid voor de wereld serieus neemt. “We gaan zo zuinig mogelijk om met energie en materiaal. Dat deden we 25 jaar geleden al, toen we kozen voor een biodak met plantjes voor onder meer een betere isolatie. Maar ook in onze processen zoeken we steeds naar mogelijkheden om te besparen, bijvoorbeeld op het glaswerk. En natuurlijk op energie.”

Beter rendement

Een belangrijke verbetering, wist men al langer, was te vinden in de stoomproductie. De capaciteit van de installatie die er stond, was 20 keer groter dan nodig was. “Stoom gebruiken we voor verhitting van onder meer voedingsbodems. De vereiste temperaturen zijn 60 tot 70 graden en af en toe van 110 graden. We vroegen Scharff Techniek, die ook bij veel van onze klanten actief is, er eens naar te kijken. Bernard kwam direct met de beste oplossing: een stoominstallatie op elektrische energie van het merk Certuss, met een capaciteit op maat. Het rendement verbetert stevig. En minstens zo belangrijk: wij zijn klaar voor de toekomst.”

Belangstelling voedingsindustrie

Dat Scharff een scherpe visie heeft op een groene toekomst speelde voor Nutricontrol een belangrijke rol bij de keuze voor het Utrechtse bedrijf. Dat merkt ondertussen dat de belangstelling in de voedingsindustrie voor elektrische stoominstallaties groeit. Bernard: “Ik ben daar met verschillende bedrijven over in gesprek. Ook zij zien aankomen dat de markt eisen gaat stellen aan de herkomst van de energie van hun leveranciers. Ook zij willen klaar zijn voor de toekomst.” 

Wilt u een vrijblijvend strategiegesprek over uw vraag naar stoom, bel 030-2410972

www.scharfftechniek.nl
www.nutricontrol.nl

Bron: © Scharff Techniek