Waarschuwing van FNLI: Impact van klimaatplannen op voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FNLI waarschuwt voor impact klimaatplannen op foodsector

  • 20 juni 2023

Fabrikanten van voedingsmiddelen vrezen de aanvullende heffingen en enorme belastingverhoging op gas als de kabinetsplannen doorgaan op Prinsjesdag. FNLI roept de Kamer op om ondernemers die niet kunnen elektrificeren omdat de infrastructuur niet op orde is, uit te zonderen van de verhoging van de belasting op gas.

FNLI waarschuwt dat fabrikanten van voedingsmiddelen zwaar getroffen zullen worden door de voorgestelde maatregelen in het extra klimaatpakket van het kabinet. Uit een voorlopige speelveldtoets blijkt dat belastingen en heffingen met honderden procenten zullen stijgen, zelfs tot 700% ten opzichte van 2019. Dit is een averechts effect op de verduurzaming van de industrie.

De FNLI dringt er bij de Kamer op aan om ondernemers zonder toereikende infrastructuur vrij te stellen van belastingverhogingen op gas. Een effecttoets zou de impact van de maatregel inzichtelijk moeten maken.

Cees-Jan Adema, directeur van FNLI, benadrukt de urgentie: "Onze leden staan klaar om te verduurzamen, maar kunnen bijna nergens in Nederland overstappen van gas naar elektra door het overbelaste stroomnet. De kosten voor gas stijgen echter met meer dan een miljard euro, met een enorme impact op veel bedrijven. Terwijl zij nog jaren moeten wachten op elektriciteitsaansluiting, wordt hun investeringsruimte voor verduurzaming steeds kleiner door belastingverhogingen."

De speelveldtoets toont de volgende procentuele kostenstijgingen aan in de periode 2019-2030:

  • Broodbakkerij: kostenstijging van 454%
  • Brouwerij: kostenstijging van 305%
  • Zuivelbedrijf: kostenstijging van 687%

De FNLI roept op tot een eerlijke benadering bij klimaatmaatregelen en het vrijstellen van ondernemers die momenteel niet kunnen elektrificeren. Dit is essentieel voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

Fnli.nl

Bron: FNLI