Faillissementen voedingsindustrie lopen langzaam op
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Faillisse­menten voedings­in­dustrie lopen langzaam op

  • 18 juli 2022
  • Door: Ron Duijkers

In de eerste helft van 2022 tellen wij 10 faillissementen in de voedingsindustrie. Dit is vergeleken met de vóór-coronajaren relatief laag. Maar vooral in het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal faillissementen in de voedingsindustrie gestaag opgelopen. Ook in de totale industrie loopt het aantal faillissementen op. Van alle industrietakken telde de voedingsindustrie in de eerste helft van dit jaar de meeste faillissementen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Top aantal faillissementen voedingsindustrie in 2010

De meeste faillissementen in de voedingsindustrie, zo blijkt uit de reeks die het CBS thans publiceert, vielen tijdens de financieel-economische crisis. Met 78 faillissementen werd in 2010 de hoogste stand tot nu toe bereikt. Gevolgd door 60 en 58 faillissementen in respectievelijk 2012 en 2013. Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 werden met achtereenvolgens 20 en 18 uitgesproken faillissementen de laagste scores gemeten.

Van de 10 faillissementen in de voedingsindustrie in de eerste zes maanden van 2022 werden er 9 in het tweede kwartaal uitgesproken en slechts 1 in het eerste kwartaal. De meeste faillissementen werden in het eerste halfjaar in de brood- en deegwarenindustrie uitgesproken, namelijk 6. Alle faillissementen in deze branche vielen in twee maanden: 2 in mei en 4 in juni. Bij de slachterijen en vleeswarenindustrie alsmede de groente- en fruitverwerkende industrie viel in het eerste halfjaar slechts 1 faillissement te betreuren. Onder meer de visverwerkende industrie, de spijsoliën- en vettenindustrie, de zuivelindustrie, de meelindustrie en de diervoederindustrie bleven in de eerste helft van 2022 vrij van faillissementen. In de eerste helft van vorig jaar gingen 9 industriële voedingsbedrijven failliet.

Voedingsindustrie koploper faillissementen in industrie  

In het eerste halfjaar van 2022 gingen in de industrie 61 bedrijven failliet. Ruim 60 procent meer dan in de eerste helft van 2021 toen in totaal 38 industriële bedrijven failliet gingen. Met 10 faillissementen had de voedingsindustrie het grootste aandeel in het totaal aantal faillissementen in de industrie in de eerste zes maanden van dit jaar. Andere industriële bedrijfstakken die in deze periode hoog scoorden wat betreft het aantal faillissementen zijn de machine-industrie (8),  de metaalproductenindustrie (6), de meubelindustrie (6), de bedrijven die machines installeren en repareren (6) en de elektrische apparatenindustrie (4). Het hoogste aantal faillissementen in de totale industrie werd in 2012 gemeten toen in totaal 802 bedrijven failliet gingen.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022