Experts delen oplossingen voor de foodproductie van morgen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Experts delen oplossingen voor de foodpro­ductie van morgen

  • 16 april 2025
  • Door: Esther van der Lelie

Welke technologische ontwikkelingen zijn ‘hot’ in de voedingsindustrie? Wat zijn de uitdagingen om deze in te zetten? En welke opties bieden bedrijven om de uitdagingen te overwinnen? Tijdens het Food Tech Event vinden belangstellenden alle mogelijkheden onder één dak. Vier exposanten geven alvast een inkijkje in hun aandeel in de event-ervaring.

Het Food Tech Event biedt dit jaar een one-stop-shop-experience. Producenten en verwerkers in de voedingsmiddelenindustrie vinden er alle benodigde oplossingen voor hun productie- of verwerkingsproces onder één dak; van geavanceerde machines, reinigingssystemen en verpakkingsoplossingen tot vloer- of gasklimaattechniek. Ervaar zelf hoe slimmer en schoner te produceren, zonder in te leveren op kwaliteit, voedselveiligheid of hygiëne. 

Onze redactie vroeg vier exposanten naar hun aandeel in het one-stop-shop-principe; welke ontwikkelingen zij in de voedingsbranche zien en hoe zij hun klanten helpen deze toe te passen. Kees van Delft (PD Gas Technology), Hendrik Ruys (Ruys Groep), Frits Wernsen (Simply-Mover) en Maarten Kooij (VSD Food Machinery) kennen de praktijk, de knelpunten én de slimme toepassingen die het verschil maken.

Hoe dragen jullie bij aan het one-stop-principe van het Food Tech Event? 

Kees herkent zich in het one-stop-principe: “Het is voor ons gewoon en belangrijk dat alle partijen die bij een verpakkingsproces zijn betrokken onderling goed samenwerken. De eindklant werkt nooit met één leverancier, er zijn altijd meerdere partijen betrokken. Het proces moet de beste oplossing bieden en naadloos verlopen.”

Hendrik ondersteunt eveneens het beginsel: “Bedrijven vinden bij ons een one-stop-shop op het gebied van bouwkundige aspecten. We verzorgen vloeren, van afschot tot afwerkvloeren met putten, goten en stootbanden, alles onder kniehoogte. Met onze partners van Cold Care leveren we nu ook wanden en deuren voor een goede binnenbouw. Van advies tot realisatie en garantie.”

Ook Frits deelt zijn visie: “Wij zijn een ‘must’ binnen het shop-proces van voedingsbedrijven voor verantwoord ergonomisch werken. Of er nu een nieuwe lijn wordt neergezet of een proces wordt aangepast; er blijft altijd werk op het gebied van trekken, duwen en tillen. Wij zorgen dat dit slimmer en makkelijker kan. Op maat.”

Maarten hoeft niet lang na te denken over hun aandeel: “Wij leveren alles op rook-, kook-, bak- en grilgebied: machines én begeleiding, advies en trainingen. Door onze betrokkenheid zien wij bijvoorbeeld dat er meer aandacht mag zijn voor de schoonmaakkwaliteit. Wij maken dit gemakkelijker door het te automatiseren. Alles onder één dak.”

Welke ontwikkelingen zijn momenteel ‘hot’ in de voedingsbranche? 

De experts signaleren diverse ontwikkelingen: toenemende integratie van systemen, het inperken van risico’s en aansprakelijkheden, procesoptimalisatie om steeds slimmer, efficiënter en duurzamer te werken, arbeidskrapte, vergrijzing en veranderende wet- en regelgeving ten aanzien van gezond en minder zwaar werken als ook de bouw. Steeds meer bedrijven kiezen voor renovatie of verbouw in plaats van nieuwbouw. 

Hoe helpen zij hun klanten met de toepassing van deze ontwikkelingen? 

Kees: “Wij zien de integratie van systemen groeien. Met de machinebouwer zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat onze gasmenger goed geïntegreerd wordt met de verpakkingsmachine. Een ander aspect is het verzorgen van inline-lektesten. Een supermarkt kan zich een verpakking met een ‘stipje bedorven product’ niet veroorloven. Eén ‘bedorven verpakking’ op de 100.000 verpakkingen klinkt niet erg, maar als een consument daar een foto van maakt en die op social media plaatst, heeft de supermarkt een probleem. Onze klanten kunnen daarbij op onze begeleiding en service rekenen om maximale kwaliteit te realiseren.”

Maarten zoomt in op procesoptimalisatie: “Met onze technologie verloopt het traditionele rookproces 70 procent sneller, met behoud van rookkwaliteit. Vroeger was daar een rookmeester voor, nu meten onze houtgestookte machines de rookkwaliteit én kunnen we daarop direct bijsturen. De productiecapaciteit neemt hierdoor met 25 tot 30 procent toe, met een vergelijkbare vermindering van uitstoot.” Als voorbeeld noemt hij de klant met vijf rookkasten en vijf schoorstenen die de capaciteit wilde verhogen, maar geen toestemming van de gemeente kreeg voor een zesde schoorsteen. VSD bouwde de bestaande rookkasten om naar een duurzamere versie. Nu heeft de klant een productiecapaciteit van zeven conventionele rookkasten, zonder aanpassingen aan het pand.

“Als werkgever wil je goed voor je medewerkers zorgen. Zodat zij hun werk willen en kunnen blijven doen. Medewerkers worden ouder, het is belangrijk hen hulpmiddelen aan te bieden. Dat doen wij met onze machines en op maat gemaakte haken”, legt Frits uit. “Daarmee wordt het werk makkelijker en lichter. Investeren in je medewerkers is essentieel om hen gezond te houden, met plezier te laten werken, én vooral te behouden.”

“Wij zorgen vooral voor het realiseren van bouwwensen mét minimale downtime”, besluit Hendrik. “Bij een renovatie of verbouwing inventariseren en realiseren we de wensen, rekening houdend met bestaande hoogtes, belasting, waterafvoer, constructie, riolering, et cetera. Daarbij adviseren we welke materialen toe te passen. De juiste vloer op de juiste plek. Om daarna de bouw goed maar snel te realiseren, onder andere met ons speciale beton dat binnen één dag is doorgehard.”  

Wat kunnen bezoekers van het Food Tech Event op de stands van de experts ervaren? 

Inspelend op de trend van behoud van personeel en makkelijker werken, toont VSD Food Machinery haar nieuwe rookkast met elektrostatisch rooksysteem, een automatisch schoonmaaksysteem én FerSol, een innovatieve oxidant, 63 procent krachtiger dan chloor, voor diepe en milieuvriendelijke reiniging. Maarten: “Hufterproof en een uitkomst voor het zware schoonmaakwerk automatisch, zonder inzet van medewerkers, met kwaliteitsborging. In slechts 30 minuten schoon.”

PD Gas Technology laat haar gasmenger, analyse apparatuur en lekdetectie oplossingen zien en gaat graag in gesprek met (potentiële) relaties over hun verpakkingsproces. Kees: “Wij gaan voor langdurige relaties. Na een ontmoeting volgt het analyseren van het verpakkingsproces om tot de beste oplossing te komen. Voor de lange termijn.”

Ruys groep vraagt bezoekers zelf te komen ervaren wat haar bijdrage in bouw/verbouw/renovatie kan zijn. Van meedenken in enginering tot juiste keuzes in vloeren afwatering, wanden, deuren en afwerking. Hendrik: ”Een compleet plaatje met monsters. Bezoekers willen graag voelen, in plaats van alleen plaatjes zien.”

Simply Mover nodigt tot slot bezoekers uit om haar RVS machine te komen bewonderen. Frits: “Daarbij tonen we twee ‘standaard’ machines, een RVS tillift en maatwerk haken. Om te laten zien hoe mensen makkelijker en vooral lichter kunnen werken. Dus stop met duwen, trekken en tillen. Ga voor meer werkplezier!”

Praktische info
Food Tech Event 2025

Data: 14 en 15 mei
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Brabanthallen ’s-Hertogenbosch
Website:
www.food-tech-event.nl

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025