Op een locatie die innovatie en toekomstdenken ademt, presenteerden we vrijdag 11 april 2025 met trots ons boek The Future of FOOD. We waren met ons OSV netwerk te gast bij Koppert Cress, waar we de eerste twee exemplaren van het boek tijdens een feestelijke presentatie overhandigden aan Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress en zijn zoon Stijn Baan, algemeen directeur. En een rondleiding kregen in de kassen en de keuken.
Je verwacht een kas vol sprietige plantjes en keurige rijen sla. Maar bij Koppert Cress stap je een andere wereld binnen. Denk aan een ‘botanisch laboratorium met een missie’. De aanwezigen waren overdonderd. Niet door opsmuk of grote woorden, maar door smaak. Door geur. Door precisie en visie. Koppert Cress teelt jonge kiemplantjes-cressen, die niet alleen bijzonder zijn om te zien, maar vooral om te proeven. Elk blaadje heeft een uitgesproken karakter, elk plantje een functie in een gerecht. Topchefs over de hele wereld weten de weg naar het Westlandse bedrijf feilloos te vinden. Om te leren. Want wat dit bedrijf onderscheidt is de manier waarop er naar voedsel gekeken wordt. Geen eindproduct, maar beginpunt van een verhaal. Alles groeit op natuurlijke materialen, zonder chemische fratsen. Duurzaamheid is hier geen marketingterm, maar een werkwijze. En innovatie zit niet alleen in het product, maar ook in het proces.
Het is zeldzaam dat een bedrijf zo veel tegelijk kan zijn: teler, pionier, leraar en aanjager van verandering. Maar wat vooral bijblijft: de geur van vers geoogste cress in je handen. En het moment waarop je proeft dat één miniplantje een compleet gerecht kan veranderen.
Ons voedsel doet veel méér dan alleen het lichaam voeden. Soms is het balsem voor de ziel. Samen eten verbindt. Maar er is meer aan de hand. De manier waarop we het produceren, verdelen en consumeren, bepaalt in grote mate de toekomst van onze planeet. Het vormt onze cultuur. Hoe? Daarover gaat het meer dan 300 pagina's tellende boek The Future of FOOD, geschreven door trendwatcher Adjiedj Bakas en journalist Judith Witte.
Vóór ons voedsel op ons bordje ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan. De weg die het aflegt om óp dat bord te komen, is bovendien flink aan het veranderen. Zet de Ozempicisering van de wereld door zodat over tien jaar niemand meer dik is? Produceren we kweekvlees in onze eigen keukens? Heeft iedere stad zijn eigen voedselbos of juist een voedselflat voor verticale landbouw?
In dit visionaire trendboek vertellen onze boeren, telers, foodproducenten, wetenschappers en andere helden in de foodketen waar we naartoe gaan met ons voedsel. Verken samen met de auteurs de belangrijkste innovaties, megatrends en scenario's voor de toekomst van voedselproducerend en -consumerend Nederland. Lees de soms breed uiteenlopende visies op het voedsellandschap van vandaag en morgen, laat jezelf uit in de nieuwe foodwereld, en ontdek hoe technologie, het klimaat, politiek en veranderende consumententrends de manier waarop we voedsel produceren en consumeren radicaal zullen transformeren.
Adjiedj Bakas (1963) is ‘onze vooruitblikkoning’ (Volkskrant), ‘meestervoorspeller’(Telegraaf) en ‘trendwatcher des vaderlands’ (NRC Handelsblad). Hij verkocht al meer dan 1 miljoen boeken en is een van de meest geboekte sprekers op congressen, studiedagen en andere oploopjes.
www.bakas.nl
Judith Witte (1971) is hoofdredacteur van Vakblad Voedingsindustrie. Met haar liefde voor de foodsector en toegankelijke schrijfstijl maakt ze complexe onderwerpen in de food helder en begrijpelijk. Door haar aandacht voor verschillende perspectieven en onderzoeksresultaten, geeft ze de lezer een goed geïnformeerde kijk op de toekomst van ons voedsel.
www.vakbladvoedingsindustrie.nl
Wil je dit boek niet alleen lezen, maar ook laten signeren door de auteurs? Dat kan op woensdag 14 mei 2025, tijdens het Food Tech Event in de Brabanthallen.
Tussen 11:00 en 13:00 zijn Adjiedj Bakas en Judith Witte daar aanwezig voor een signeersessie. Een goed moment om ze vragen te stellen, of gewoon even te zeggen dat je de geur van verse drukinkt heerlijk vindt.
Bestel The Future of FOOD 2025 voor € 24,95 (inclusief 9% btw en verzendkosten) op www.thefutureoffood.eu
Bron: ©KoppertCress