Duizendpoot in verpakken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duizendpoot in verpakken

  • 02 januari 2014

De ontwikkelingen in de verpakkingswereld gaan snel. Verpakkingsspecialist MULTIVAC krijgt daardoor steeds vaker de vraag om flexibele verpakkingsmachines te leveren. ,,Klanten willen vaak een duizendpoot. Wij stellen die op maat samen.”

Op het kantoor in Woerden laat marketingmanager Marcel van den Berg verschillende verpakkingsmachines zien. Hij vertelt dat MULTIVAC in Duitsland een groot testcentrum heeft waar zo’n 2500 verschillende proefverpakkingen per jaar gemaakt worden.

Op maat samengesteld

,,Duurzaamheid is een belangrijke trend,” vertelt hij. ,,Daarnaast is er steeds meer vraag naar verpakkingen die gemakkelijk te openen zijn,” vervolgt Marcel. ,,Een goede oplossing is bijvoorbeeld Snapsil, een verpakking die je met één hand kan openen. Ook is er steeds meer vraag naar hersluitbare verpakkingen, bijvoorbeeld voor kaas en vleeswaren. De verpakkingen kunnen hersloten worden met een deksel, met hersluitbare bovenfolie of met kleeffolie.” Deze ontwikkelingen betekenen dat ook de verpakkingsmachines steeds flexibeler moeten zijn. ,,Klanten willen meestal een duizendpoot”, vertelt sales & marketingassistent Monica de Jong. ,,We nemen hen vaak mee naar het testcentrum in Duitsland en stellen de machine op maat samen, bijvoorbeeld met automatisch verwisselbare vormmallen of een machine die kan draaien met  hardfolie en met flexibele folie.”

Besparen

MULTIVAC staat vooral bekend als leverancier van dieptrekmachines, zoals de MULTIVAC R535. Marcel: ,,De machine is met zijn tijd meegegaan en duurzamer geworden. Pneumatische aandrijvingen zijn vervangen door elektrische aandrijving. Daardoor verbruikt hij tot dertig procent minder energie. Een nieuw element is het e-concept. Hierbij wordt de folie voorzien van een markeerpunt. Sensoren in de machine detecteren de markeerpunten en kunnen daardoor de folie nauwkeuriger positioneren. Hierdoor is een smalle sealrand voldoende en is er minder snijafval. Zo besparen klanten folie.”

Maximale flexibiliteit

Naast de dieptrekmachines levert Multivac ook andere verpakkingsmachines, zoals  kamermachines en traysealers. ,,De traysealer wordt vooral gebruikt voor samengestelde producten, zoals maaltijden”, vertelt Marcel. ,,De bakjes worden eerst gevuld en komen via een transportband de machine binnen. Ons traysealprogramma is breed, van tafelmodel tot grote industriële volautomatische trayseallijnen voor hoge capaciteiten. Ook hier geldt maximale flexibiliteit. Al onze traysealers zijn eenvoudig en snel om te bouwen naar een ander formaat.”

Monica voegt daaraan toe dat de machine gemakkelijk te reinigen is. ,,Hij is volledig uitgevoerd in rvs, zelfs de slangen en de buizen. Alle oppervlakten lopen schuin af, zodat het water eraf glijdt. De transportbanden zijn uitneembaar zodat de machine ook daaronder schoongemaakt kan worden.”

www.multivac.nl

Bron: Multivac