Innovatiekrediet
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innovatie­krediet

  • 02 januari 2014

Voor het realiseren van bedrijfsplannen is geld nodig. De financiering regelen is echter vaak lastig: banken en Venture Capital fondsen vinden de risico’s om een lening of krediet te verstrekken soms te hoog. RVO helpt u op weg met verschillende financieringsmogelijkheden.

U hebt een innovatief idee ziet de kansen in de markt voor een nieuw product. U beschikt over kennis, visie en ambitie, maar niet over voldoende financiële slagkracht. Want wie wil er investeren in een project dat veelbelovend is, maar ook hoge risico's met zich meebrengt? De overheid helpt bedrijven met het bieden van garanties aan banken en het afdekken van risico’s. De kans dat financiers u een innovatiekrediet of lening willen verstrekken neemt hierdoor toe.

Voor wie?

De financiering van het Innovatiekrediet komt vanuit het Innovatiefonds MKB+ van het ministerie van Economische Zaken. Een fonds met een ‘revolverend’ karakter voor de financiering van risicovolle innovatie. Revolverend betekent dat het geld dat u terugbetaalt, opnieuw in het fonds terechtkomt. Dan kunnen andere bedrijven hier ook weer gebruik van maken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de regeling uit. Zowel starters als gevestigde bedrijven kunnen profiteren van het Innovatiekrediet. Uw bedrijf moet gevestigd zijn in Nederland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. 

Wat is het?

Het Innovatiekrediet is een risicodragend krediet. U moet het krediet en de hierop berekende rente terugbetalen. De rente hangt af van het risicoprofiel. Het krediet is bestemd voor de financiering van veelbelovende innovatieve projecten. Deze moeten binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten. Kleine bedrijven kunnen met het Innovatiekrediet 45% van de ontwikkelingskosten van een project financieren, middelgrote bedrijven 35% en grote bedrijven 25%. Het krediet bedraagt maximaal 5 miljoen euro. Onder de ontwikkelingskosten vallen: eigen loonkosten, materialen, uitbestedingskosten en kosten van octrooiaanvragen. Als het project in technische zin mislukt, kan het ontvangen geld kwijtgescholden worden. Slaagt het project, dan moet de lening inclusief opgebouwde rente binnen tien jaar worden terugbetaald. 

www.rvo.nl

Bron: ©iStock.com/stefanphoto