Diepop en Precia Molen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Diepop en Precia Molen

  • 12 mei 2015
  • Door: Marianne Kootstra

Diepop in Waalwijk verwerkt tien miljoen doosjes aardappelproducten en snacks per jaar. Om deze snelheid én kwaliteit te waarborgen, werd er een door Precia Molen volledig op maat gemaakte weeg- en metaaldetectiemachine aan de lijn toegevoegd. Zo kan Diepop optimale voedselveiligheid aan klanten garanderen.

Eens in het half uur legt bedrijfsleidster Til de Voogd een metalen kaartje op een doosje bevroren aardappelwafels. Het duurt niet lang of er klinkt een plof, het doosje is in de schacht naast de machine gevallen. Zo werkt het ook met een door Til gesaboteerd doosje waarin minder wafels zitten dan de bedoeling is. Plof! “We hebben een hoge productiesnelheid. Het risico op fouten sluit je met de machine makkelijk buiten”, zegt de bedrijfsleidster.

Ultieme voedselveiligheid

Diepop Vrieshuis legde zich nog niet zo lang geleden toe op bulkopslag en het inpakken van snacks en aardappelproducten. Voor een grote klant in Engeland verpakken zij aardappelwafels. Vanwege de hoge eisen die deze markt stelt aan de verpakking van het product, kozen zij in september 2013 voor ultieme voedselveiligheid: de aanschaf van de weeg-en metaaldetectiemachine. De machine werd door Precia Molen volledig op maat gemaakt. Directeur Leo Kwak legt uit: “Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er tijdens de productie een vreemd lichaam tussen de wafels terecht komt, bijvoorbeeld een schroefje, stukje metaaldraad of mespuntje. Het komt bijna nooit voor, maar om claims te voorkomen is het een kwaliteitsmust dit héél goed te controleren. De machine is niet goedkoop, maar werkt heel goed. Daarbij heeft Precia Molen niets nagelaten om ervoor te zorgen dat alles in het proces optimaal op elkaar afgestemd is.” De keuze voor Precia Molen lag voor de hand, stelt Leo: “Het merk heeft in de industrie een goede naam. Deze machine is op maat gemaakt en past qua afmeting precies in de lijn”, aldus de 67-jarige directeur.

Controleweger type CKW 700

Kenmerken en specificaties:

Bediening aan de voorzijde; een rejectsysteem; een transportbandbreedte van 340 mm; automatisch uitwerpmechanisme (pusher) voor onder en overgewicht; twee uitstootbakken die afsluitbaar zijn aan beide zijden; verzameling van kwaliteitsgegevens van de controleweger en metaaldetector mogelijk via het bedrijfsnetwerk (TCP/IP netwerk).

Nat en droog

Het Brabantse bedrijf Diepop – een combinatie van ‘diepvries opslag’ - bestaat al enkele decennia. Leo Kwak: “Van oudsher zijn we een vrieshuis voor allerlei soorten opslag, van vlees tot medisch materiaal. Sinds vorig jaar is in overleg met de klanten een onderscheid gemaakt in ‘natte’ en ‘droge’ opslag. Alle vochtige opslag, zoals vlees en vleesproducten, is naar de vestiging in ’s Hertogenbosch overgebracht, terwijl de droge artikelen in Waalwijk bleven. In februari van dit jaar is de vestiging in ’s Hertogenbosch verkocht.

‘Een nieuwe weeg-en metaaldetectiemachine voor ultieme voedselveiligheid’

Optimaal

In de afgelopen vijf jaar heeft Diepop drie productielijnen geoptimaliseerd en één nieuwe lijn aangelegd. Er worden non-stop producten ingepakt door een grote verscheidenheid aan medewerkers, alles tot in de puntjes gecoördineerd door Til de Voogd. Zij zint continu op nieuwe manieren om het proces te verbeteren én het medewerkers makkelijker of comfortabeler te maken. “De medewerkers hebben dubbele handschoenen aan tegen de kou, staan op rubbermatten om rugklachten te voorkomen en wisselen om een bepaalde tijd van plaats.” Die constante verfijning van het proces heeft resultaat. Til: “We produceren nu veertig doosjes per minuut, tegen 28 doosjes vorig jaar.”

Veel zorg

Leo Kwak: “De specialisatie heeft als voordeel dat we vooruitlopen in ons segment: opslaan en verpakken. We hebben het BRC keurmerk en zijn SKAL-gecertificeerd.” Tegelijkertijd is specialisatie een risico, vindt hij. “De huidige markt is aan schommelingen onderhevig, zowel in hoeveelheden als in duur van de opslag. De tijd van grote partijen die langdurig op dezelfde locatie werden opgeslagen is voorbij. We moeten nu kunnen reageren op de directe behoeften van de markt; er worden oplossingen op maat gevraagd.”

www.diepop.nl

Het hart van het proces

Een weegschaal, in welke vorm dan ook, is het hart van menig proces in de industrie, vindt Precia Molen. “Een levensader die goed moet werken, zodat het proces optimaal verloopt. Is dit niet het geval, dan gaat het al snel ten koste van de resultaten. Een fout in het recept, te weinig of juist teveel product per verpakking, heeft gevolgen voor de kwaliteit. Bovendien is het ook direct van invloed op de kosten en dus op het bedrijfsresultaat. Met onze kennis, ervaring en uitgebreide assortiment creëren we een weegoplossing voor iedere situatie en zorgen we ervoor dat het productieproces een regelmatige hartslag heeft.”

www.preciamolen.nl

Bron: © Precia Molen