Column Judith Witte: Licht en leven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Judith Witte: Licht en leven

  • 04 maart 2024
  • Door: Judith Witte

Het is bijna Pasen. In de supermarkt struikelen we over Verleidingen. Paashazen, paaseitjes, paasbrood, paaskoekjes en ‘alles voor een uitgebreide paasbrunch’. Een feest van zoetigheden, exclusieve hapjes en uitgebreid tafelen. 

Uit mijn (niet representatieve) steekproef blijkt dat veel mensen niet precies weten wat de oorsprong van Pasen is. Wat vieren we eigenlijk? Veel verder dan ‘Iets met Jezus. Werd hij niet gekruisigd?’ komen mijn respondenten niet. 

Christenen vieren met Pasen, dit jaar op 31 maart en 1 april, dat Jezus is opgestaan uit de dood. Het is het feest van nieuw leven, van de terugkeer van het licht. Pasen valt altijd ná de eerste volle maan in de lente. De dagen worden weer langer. We leggen er dit jaar nog een schepje bovenop: de klok gaat in de paasnacht van 2024 een uur vooruit om de zomertijd in te luiden. (Zolang de Europese landen hier maar geen besluit over kunnen nemen, blijven we het fenomeen zomer- en wintertijd houden. Maar dat terzijde; het ging over eten). Op Eerste Paasdag eindigt óók de vastenperiode van veertig dagen. Dan lust je wel wat natuurlijk. Niet zo vreemd dus; die focus op snoepen en schransen. 

Toch kan dat snoepen zomaar een hachelijk zaakje worden. Ik werd in februari opgeschrikt door een aantal meldingen van de NVWA: Lunetta spritsen en Excellent Paas crème melange bevatten mogelijk kleine metaaldeeltjes (‘Eet de koekjes niet’). In de verpakking AH Chocolade eitjes wit kunnen melkchocolade praliné eitjes zitten, en het allergeen noten staat hier niet op vermeld (‘Eet de eitjes niet als u een allergie heeft voor noten!’). En de gezellige Favorina Paashaasjes praliné wit en Favorina Paashaasjes praliné puur bij Lidl bevatten mogelijk stukjes hard plastic (‘Eet de paashaasjes niet’).

Een foutje in het productie- en verpakkingsproces kan voor de consument zomaar het verschil betekenen tussen leven en dood. Fouten maken is menselijk, ik weet het. En die rotdingen zitten in een klein hoekje. Maar de verantwoordelijkheid als het om voedsel gaat is groot. Dus, lieve lezers; laat alsjeblieft je licht nog eens schijnen over je processen. Nee; zet ze zelfs continu in de spotlight! In dat opzicht is het voor mij het héle jaar Pasen; ik vier graag het leven.  

Judith Witte
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024