Column Judith Witte: Kwesties
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column Judith Witte: Kwesties

  • 25 november 2024
  • Door: Judith Witte

Het is een rommeltje in de wereld. Hoewel, dat klinkt veel te lieflijk. Het is een puinhoop. Er worden vieze spelletjes gespeeld in de geopolitieke arena. Onschuldige burgers zijn het slachtoffer van het te veel aan testosteron bij de rondstampende machtigen op deze aardbol. Wat zou ik graag schoon schip maken. Gewoon met een hogedrukspuit, een emmer sop en een dweil die hele duivelse bende schoonpoetsen. Was het maar zo makkelijk. En wie ben ik om te bepalen wat of wie ongewenst is, en wie of wat niet? 

Muizen in de keuken; díe zijn ongewenst. Duidelijk. Helder. Daarvan wil je niet dat ze rondtrippelen over je aanrecht, door keukenkastjes of productieruimte. Dat brengt me naar mijn middelste. Zij zit inmiddels op kamers, in een gezellig studentenhuis in een bruisende studentenstad. We hebben sindsdien meer app-verkeer; met allerhande vragen over huishoudelijke kwesties. 

Hey mam gekke vraag… maar kan je knoflook in de kast bewaren of moet dat in een blikje ofzo?

Hey mam, weet jij hoe die zoete sojasaus heet die we bij de sushi eten?

Hey mama, welk schoonmaakmiddel gebruik jij voor de douche, wc en keuken? Verschillende toch? 

Hey mama… Is rattengif gevaarlijk als je dat op je handen krijgt?

‘Hmm... Niet aan likken in elk geval’, antwoord ik. Ik krab me achter de oren. Staan er nog meer inmiddels verboden middelen achter in hun keukenkastjes? Lezen studenten überhaupt de aanwijzingen op verpakkingen. Snappen ze wat dat doodshoofd erop betekent? Vertel ik haar over mijn hartverzakking?

Ik heb daarna goed mijn handen gewassen. Maakt ook niet zoveel uit. Ik leef nog.

Dat is fijn. Blijkbaar mag ik opgelucht adem halen.

Vergeleken met het proces van loslaten van je kroost dat leert op eigen benen te staan, is de wereld van de schoonmaak een stuk makkelijker en eenduidiger! Toch? Over het feit dat Listeria, Salmonella en schimmels ongewenst zijn in de productieruimte, en dat fliebertjes vlees in een machine verwijderd moeten worden vóór de productie van de volgende dag begint; hé; daarover bestaat geen enkele discussie! De gevaren zijn bekend.

Ik houd niet van ‘ja maar…’. Maar ja: over hóe je dat precies doet, dat schoonmaken - in stilstand of draaiend bijvoorbeeld-, en met welke middelen; dat blijkt toch niet zo eenduidig. Dáárover kun je jaarlijks makkelijk een heel vakblad volschrijven.  

Judith Witte
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024