impact van groei en stress op voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Column: impact groei en stress op voedselvei­ligheid

  • 20 november 2023
  • Door: Saskia Stender

In mijn laatste column kaartte ik het OSV-blok op de machinebeurs Food Tech Event 2024 aan. Nou dat heb ik geweten. Wat een reacties, wat een enthousiasme! De eerste week was het blok al voor 90% geboekt en de aanvragen blijven binnenkomen. Wat doe je dan? Nee verkopen? Echt niet! Dan trek je een grote broek aan en claim je nog twee blokken op de beurs erbij. Die krijgen we samen wel vol.

Maar enthousiasme heeft ook een keerzijde. Met deze uitbreiding komt een golf aan verantwoordelijkheden, waarbij tijd een schaars goed wordt. Net zoals in vele foodproducerende bedrijven. Het zal bij jou niet anders zijn, er zijn heel veel dingen die moeten. Dat stapelt op. Er wordt aan alle kanten aan je getrokken, er wordt van je verwacht dat je geen fouten maakt, wel je target haalt en alvast nadenkt over de plannen voor volgend jaar. En hier raakt het een kritiek punt: voedselveiligheid.

Hygiëne en reiniging zijn essentieel in onze branche. Dat mag niet lijden onder een te hoge tijdsdruk. Om me heen zie ik steeds vaker mensen die thuis komen met een burn-out. De druk is continu aanwezig, de balans tussen werk en privé zoek en dat heeft nou eenmaal gevolgen. Want het werk moet worden opgevangen door collega’s, die op hun beurt weer meer onder druk komen te staan. Wanneer té veel taken onze aandacht opeisen, is het makkelijk om de details uit het oog te verliezen - details die essentieel zijn voor de veiligheid van ons voedsel.

We weten allemaal wat de oorzaak is van stress. Laten we samen eens proberen om de gevolgen voor te blijven en op tijd in te grijpen. 

Saskia Stender


Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023