Champignons met vitamine D
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Champignons met vitamine D

  • 11 september 2018

Scelta Mushrooms BV heeft succesvol toestemming gekregen van de Europese voedsel veiligheidsautoriteit (EFSA) om de status ‘novel food’ te mogen gebruiken. In lijn met verordening (EU) 2018/1011 van 17 juli 2018 heeft Scelta een methode ontwikkeld die vitamine D2 laat vrijkomen in champignons. Deze vitamine is van nature beschikbaar in champignons. De hoofdfunctie van Vitamine D is het onderhouden van de calciumbalans die nodig is voor o.a. sterke botten. Daarnaast speelt het een rol in het versterken van het immuunsysteem en bij het onderhouden en repareren van DNA.

Champignons bevatten de provitamine ‘ergosterol’ dat onder invloed van UVB-licht omgezet wordt in vitamine D2. UVB-licht is onderdeel van het natuurlijke zonlicht. Het omzetten in vitamine D2 doet de champignon dan ook helemaal uit zichzelf, er wordt niets aan het product toegevoegd. Het kweken van witte champignons gebeurt binnen en daarmee buiten het bereik van zonlicht. Daarom wordt tijdens het verwerkingsproces een UVB-behandeling toegepast om de vitamine D beschikbaar te maken. Omdat het proces gecontroleerd en gecheckt wordt, heeft Scelta invloed op de exacte hoeveelheid vrijgekomen vitamine D2. Scelta is wereldwijd de eerste die deze methode toepast op verwerkte champignons. Andere productieprocessen worden nu voorbereid om ook verrijkt te worden met vitamine D, zoals champignonpoeders en gedroogde champignons.

www.sceltamushrooms.com

Bron: © Pixabay