Carl Siegert: 'Dilemma’s in de praktijk'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Carl Siegert: 'Dilemma’s in de praktijk'

  • 06 maart 2023
  • Door: Judith Witte

“Als het om verpakken gaat, loop je als foodproducent steeds tegen dilemma’s aan.” Aan het woord is Carl Siegert, eigenaar-directeur van de gelijknamige bakkerij in Harmelen, waar duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staat.

Zijn bedrijf was een van de eerste die jaren geleden bioplastics ging gebruiken als verpakkingsmateriaal: “Omdat dat duurzamer was,” legt Carl uit. “Later bleek echter dat dat materiaal in de afvalverwerkingssystemen niet goed kon worden gerecyled. We zijn er toen snel weer vanaf gestapt.” 

Minder materiaal, zelfde stevigheid

“Niemand wil veel afval, want dat kost geld”, vervolgt hij. “Onze ambitie is dan ook om ieder jaar minder afval te produceren; voor onszelf, én voor onze klanten.” De kartonnen dozen waarin de meeste broden worden verpakt, hebben ze in gewicht weten terug te brengen van 500 gram naar 330 gram. “Er zit wel een grens aan tot hoever je kunt gaan, hoewel dankzij nieuwe technologieën steeds meer mogelijk is”, vervolgt Carl. “We moeten bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat ons brood in de zomer iets meer rijst dan in de winter. Dat betekent dat de doos hoog genoeg moet zijn; we willen het brood niet gaan proppen. Voorwaarde was bovendien dat de dozen dezelfde stevigheid zouden behouden; ze moeten stapelbaar én stevig blijven, ook in de vriezer. Er kunnen nu meer dozen op één pallet, dus meer broden in een vrachtwagen. Gunstig, want dan hoeft die vrachtwagen minder vaak te rijden; het telt allemaal mee in de footprint.”

Kwaliteit staat voorop

De dozen zijn gemaakt van 100% karton, zonder laminaat. Ze kunnen dus volledig gerecycled worden. Om het nóg wat duurzamer te maken, stapt de bakkerij binnenkort over naar een papierleverancier dichter bij huis: “Dat scheelt weer vervoerskilometers”, benadrukt hij. Niet alle broodjes gaan overigens in dozen; een aanzienlijk deel wordt verpakt in LPDE-folie, dat goed te recyclen is. De verse broden in folie worden uitgeleverd in Broban kratten. Deze zitten in een retoursysteem, waardoor ze duizenden keren kunnen worden gebruikt.
“Ook de folie willen we zo dun mogelijk maken. Hier speelt weer een ander dilemma. Broodjes kunnen scherpe randjes hebben. Als de verpakking te dun is, raakt die daardoor beschadigd. Dat geeft klachten, en dat willen we natuurlijk niet; de kwaliteit van onze producten, én dus ook van de verpakkingen waarin we die vervoeren, staat altijd voorop.”

www.carlsiegert.com

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023