Opleiding kwaliteits-medewerker MBO
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Opleiding kwaliteits-medewerker MBO

  • 08 september 2015
  • Door: Judith Witte

Vanaf september start SVO vakopleiding food met de nieuwe mbo-opleiding ‘Kwaliteitsmedewerker’. Jan Willem Sipma, Manager Markt & Beroep bij SVO: “Aandacht voor kwaliteit en het borgen van voedselveiligheid wordt steeds belangrijker, zeker nu de supermarktketens eisen dat alles op de juiste manier is geborgd. Er is een grote behoefte aan deskundigheid.” 

De mbo-opleiding Kwaliteitsmedewerker is bedoeld voor medewerkers die nu al kwaliteitstaken uitvoeren, of dit willen gaan doen; mensen die werken binnen de kwaliteitsdienst en meer willen leren over kwaliteitssystemen en –controles, en het uitvoeren van audits. De opleiding start in september, op de nieuwe leslocatie van SVO in Houten. In 2016 is het ook mogelijk om in januari te starten. Het is de ambitie om de opleiding ook op de andere SVO-locaties aan te bieden. De opleiding duurt anderhalf jaar.

Expertise gekoppeld

De opleiding is ontwikkeld samen met Bureau voor Kwaliteitszorg (BK), dat als onafhankelijke organisatie zorgdraagt voor kwaliteit en voedselveiligheid in de voedingsmiddelenindustrie en bij zorginstellingen. “We hebben bekeken hoe we onze expertise aan elkaar konden koppelen en hoe we belangrijke nieuwe elementen konden invoeren.De opleiding wordt ook samen met BK uitgevoerd.”

Perspectief voor de toekomst

“De kwaliteitsmedewerker voedingsindustrie is vaak de rechterhand van de kwaliteitsmanager, de schakel tussen kwaliteitsdienst en productie. Hij is het aanspreekpunt voor de productie en draagt bij aan de kwaliteitsverbetering binnen de organisatie. Vaak zijn deze mensen allerlei taken ‘erbij’ gaan doen en hebben ze zich in de praktijk of met trainingen, bijgeschoold. Nu is er een opleiding die naadloos aansluit op de praktijk en medewerkers de kans biedt om een mbo-diploma op niveau 4 te behalen. Het diploma biedt hen perspectief voor de toekomst, want met dit diploma op zak kun je op termijn verder doorgroeien naar het hbo.” 

Wet- en regelgeving

Het wettelijk cursusgeld (voor leerlingen van 18 jaar en ouder) is € 570,-. Voor werkgevers die een BBL-student begeleiden, is een tegemoetkoming in de kosten mogelijk tot maximaal € 2.700,- . Bel voor meer informatie 030 275 81 81, of bekijk de voorwaarden op www.svo.nl/praktijkleren 

Let op: vanaf 1 juli 2015 is de Wet Werk & Zekerheid op een aantal punten gewijzigd. Onder bepaalde voorwaarden kan de werkgever na een BBL-overeenkomst zijn medewerker maximaal drie keer een ‘bepaalde tijd contract’ aanbieden. 

‘Het borgen van voedselveiligheid wordt steeds belangrijker‘

Kennis en ervaring

Om te kunnen starten met deze opleiding is kennis en ervaring in de voedingsmiddelentechnologie een pre. Daarnaast is een afgeronde relevante niveau 3-opleiding nodig of een andere gelijkwaardige opleiding. “Er wordt altijd een intaketoets op cognitieve en persoonlijkheidsaspecten uitgevoerd en er wordt een taal- en/of rekentoets afgenomen om het niveau te bepalen,” vertelt Jan Willem. “Aan het begin van de opleiding bekijkt de student samen met SVO en het leerbedrijf wat hij tijdens de opleiding gaat leren. Daarbij houden we rekening met wat hij al kan en weet. Tijdens de opleiding blijven we hierover in overleg.”

Kerntaken en thema’s

De mbo-opleiding Kwaliteitsmedewerker is opgebouwd uit kerntaken met een aantal thema’s die terugkomen in het dagelijks werk. “Studenten werken aan een kerntaak gerelateerd aan de thema’s tijdens de lessen en tijdens hun werk,” licht Jan Willem toe. “Elke kerntaak sluiten we af met theorietoetsen en een praktijktoets. Als alle toetsen zijn gehaald, mag de student de Proeve van Bekwaamheid afleggen.” Ook de generieke vakken zijn in de opleiding opgenomen: rekenen, Engels en Nederlands: “Het is heel belangrijk dat de kwaliteitsmanager op de juiste manier eventuele problemen kan verwoorden en een heldere rapportage kan maken. Bovendien voldoet deopleiding hierdoor aan de wettelijke eisen van het mbo-diploma.”

Direct rendement

“Studenten leren bij SVO volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat  studenten één dag in de week naar school gaan. De andere vier dagen werken ze bij hun leerbedrijf. Daar doen zij praktijkervaring op en ontwikkelen zij hun vaardigheden. Ze maken werkplekopdrachten om zoveel mogelijk aansluiting te krijgen op de praktijk. Studenten kunnen tijdens de lessen onderling ervaringen uitwisselen, waardoor zij ook veel van elkaar leren. De opleiding zorgt voor de werkgever direct voor rendement door de combinatie van werken en leren,” belooft Sipma.

Erkend leerbedrijf

Op de vraag of iedere werkplek goed is, is het antwoord ‘nee’. Jan Willem: “Een vereiste is dat het een erkend leerbedrijf is en dat er een praktijkopleider benoemd is. Omdat een mbo-opleiding bij SVO voor een groot deel plaatsvindt op de werkvloer, is de rol van de  praktijkopleider van het leerbedrijf erg belangrijk; hij begeleidt en beoordeelt de student op de werkplek.” Zowel de student als het leerbedrijf worden bovendien begeleid door een mentor van SVO. “Deze mentor is het eerste aanspreekpunt en heeft intensief contact met de student, de docenten én het leerbedrijf over de voortgang van de student. Wij vinden het belangrijk dat de student en zijn bedrijf de aandacht krijgen die zij verdienen.”

www.svo.nl/inschrijven 

Bron: SVO