Asbestverwijdering uit industriële installaties
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Asbestver­wij­dering uit industriële installaties

  • 08 september 2015

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) inspecteert sinds augustus 2015 bedrijven met industriële installaties op asbest. De focus ligt eerst op de voedsel- en drankindustrie. Deze keuze is ingegeven door eventuele effecten op de volksgezondheid als asbestvezels in de voedselketen vrijkomen. 

Asbest heeft lang bekend gestaan om zijn goede eigenschappen: sterk, slijtvast, en bestand tegen vocht en hoge temperaturen. Maar uit onderzoeken is gebleken dat blootstelling aan asbestvezels ernstige gevolgen voor de gezondheid met zich mee brengt. Nog steeds is asbest aanwezig in industriële procesinstallaties die voor 1 januari 1994 zijn gebouwd of vervaardigd. De ILT voert daarom inspecties uit bij bedrijven met één of meer procesinstallaties.

Inspecties

Tijdens deze inspecties gaat men na of het betrokken bedrijf op de hoogte is van de asbestregelgeving, en zo ja wat het bedrijf doet om te voorkomen dat mens en milieu worden blootgesteld aan asbestvezels. Op basis van een overzicht van de installaties en de onderhoudslogboeken gaan de inspecteurs onder meer na of onderhoudswerkzaamheden aan de installaties conform het Asbestverwijderingsbesluit zijn verricht: Beschikt het bedrijf bij het uit elkaar nemen (bij onderhoud of renovatie) van een installatie gebouwd voor 1994 over een asbestinventarisatierapport voor die installatie dat is opgesteld door een daarvoor gecertificeerd inventarisatiebureau (SC 540)? Werden/worden asbestverwijderingswerkzaamheden die meer risico geven op blootstelling aan asbestvezels uitgevoerd door een daarvoor gecertificeerd bedrijf (SC 530)? Wordt eerst het asbest verwijderd voordat andere werkzaamheden aan de installatie worden verricht? Ook wordt nagegaan of in het onderhoudsmagazijn asbesthoudende reserveonderdelen aanwezig zijn. 

Kennis te beperkt

De meeste bedrijven weten dat asbestvezels gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hierdoor staat men open voor wijzigingen die als gevolg van de geconstateerde tekortkomingen moeten worden doorgevoerd en treffen de bedrijven vaak direct voorzieningen om de risico’s te verminderen. Maar het kan beter. Het bewustzijn dat asbesthoudende toepassingen in industriële installaties aanwezig kunnen zijn moet groter worden, vindt het ILT. Kennis van de asbestregelgeving is op dit moment slechts beperkt aanwezig. Daardoor is de naleving van die regelgeving eveneens beperkt. Ruim 40 % van de bedrijven met industriële installatie(s) leeft de asbestregelgeving niet of niet geheel na.

www.ilent.nl

Bron: ©istock/bermau