Blokland kiest voor Nocotech
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blokland kiest voor Nocotech

  • 07 May 2019
  • Door: Mathilde Lentjes

Droog desinfecteren wordt omarmd door de voedingsindustrie. Peter Blokland, directeur van Blokland Cold Stores BV uit Cuijk, verruilde naar volle tevredenheid de handmatige desinfecteringsprocessen binnen zijn bedrijf voor het volledig geautomatiseerde desinfectiesysteem Nocotech. 

Peter Blokland is directeur van het 103 jaar oude bedrijf Blokland Cold Stores. “We zijn specialist in het koelen, vriezen en ontdooien van onder andere vlees, vis en vruchtensappen. Als een van de weinige bedrijven in het land, beschikken wij over een erkenning voor invriezen van varkensvlees voor China. We werken samen met slachterijen uit heel Europa.” Blokland is naar eigen zeggen geen standaard dozenschuiver. “Nee, integendeel. We onderscheiden ons omdat al onze bedrijfsprocessen volledig aan data zijn gekoppeld: vanaf het moment dat er bij ons vlees binnenkomt tot aan het moment waarop het ons bedrijf weer verlaat naar elders op de wereld, zijn wij in staat om alle details te traceren. Dat is complex maar een bewuste keuze, want kwaliteit en voedselveiligheid zijn onze meest belangrijke kwaliteitsnormen. We zijn een innovatief bedrijf. Zo hebben we twee jaar geleden geïnvesteerd in compleet nieuwe verpakkingslijnen.”

Kwaliteitsslag

Vanuit kwaliteitsoogpunt ging Peter Blokland een tijd geleden op zoek naar een alternatief voor de desinfecteringsprocessen van zijn productieruimtes. “We wilden daar een kwaliteitsslag in maken. Niet dat het niet goed ging, maar het kan natuurlijk altijd beter. Een collega-ondernemer werkte al met het desinfectiesysteem Nocotech van het bedrijf Simpel Desinfecteren en was daar heel erg tevreden mee. Dat wekte mijn interesse. Ik heb contact gezocht met Robert Kostrubiec om de mogelijkheden te onderzoeken.”

Droog desinfecteren

Robert Kostrubiec is samen met Hugo ter Hoeve eigenaar van Simpel Desinfecteren en leverancier van het desinfectiesysteem Nocotech. Hij legt uit hoe het systeem werkt: “Het Nocotech-concept is een volledig geautomatiseerd desinfectiesysteem voor productieruimtes en apparatuur en wordt ingezet tegen alle denkbare vormen van microbiologische besmetting. Het systeem is simpel in gebruik: je vult de Nocospray-machine met de speciale Nocolyse Foodvloeistof. Via een slimme combinatie van snelheid (maar liefst 300 kilometer per uur) en temperatuur wordt de vloeistof vervolgens omgezet in een droge geïoniseerde damp. De geïoniseerde damp bereikt alle plekken in een specifieke ruimte: van aanwezige machines tot aan de plafonds, wanden, vloeren en ventilatieroosters. Met het systeem wordt een productieruimte geheel vrijgemaakt van micro-organismes. Het grote voordeel is dat er geen residuen achterblijven en er hoeft niet nagespoeld te worden. De zuurstofradicalen zijn 100% corrosievrij en 100% biologisch afbreekbaar. De methode past dan ook goed in een duurzaamheidsbeleid. Er zijn verschillende type machines voor ruimtes van 20m³ tot 20000m³. De Nocolyse Foodvloeistof kreeg in 2015 van het CTBG het N-nummer en staat sindsdien als desinfectiemiddel voor de levensmiddelenindustrie geregistreerd onder nummer 15012-N. Hiermee is Nocospray Food gevalideerd voor doeltreffendheid volgens de strengste wettelijke normen die gelden voor desinfectie.”

Uitgebreid getest

Vanwege de omvang van zijn productieruimtes, koos Peter Blokland voor het Nocomax wandmodel, het geheel geautomatiseerde systeem. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan, want het is een behoorlijke investering. In samenwerking met Robert hebben we het systeem gedurende een maand uitgebreid getest op verschillende tijdstippen en vanuit uiteenlopende hoeken. Uiteindelijk besloten we het te implementeren. Aan die beslissing lagen een aantal argumenten ten grondslag: we zijn een innovatief bedrijf en streven ernaar om onze klanten zo optimaal mogelijk te bedienen. Door de kans op welke vorm van besmetting dan ook te reduceren tot nagenoeg nul, garanderen wij nog meer de optimale veiligheid dan wij al deden. Een ander punt is de gezondheid en inzetbaarheid van onze werknemers. In het verleden hadden we twee mensen nodig die gedurende de nacht de productieruimtes desinfecteerden. Dat is zwaar werk en bovendien is het in de huidige arbeidsmarkt steeds lastiger om er mensen voor te vinden. De menselijke hand is en blijft wispelturig, met de beste wil van de wereld kan geen mens op tegen een machine die alle plekken in een ruimte desinfecteert. Of de inzet van de Nocomax ons een financiële besparing oplevert? Fors kan ik niet zeggen, budgetneutraal is denk ik het goede woord.”

www.simpeldesinfecteren.nl
www.bloklandcoldstores.com

Beeld: ©Studio 38c

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019