'Automatisering vermindert voedselveiligheidsrisico’s'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

'Automati­sering vermindert voedselvei­lig­heids­ri­sico’s'

  • 15 mei 2023
  • Door: Maarten Cordenier, delaware

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste voedselproducenten alleen veilig voedsel naar het winkelschap willen brengen. Wat niet wegneemt dat hier veel uitdagingen (en verleidingen) liggen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Feit: voedselveiligheid is een hot topic. Dat is het, en blijft het. Dat de eisen strenger worden en consumenten kritischer en mondiger, en dat we in een volledig geconnecteerde wereld leven waarin social media een immense impact heeft, maakt het er niet makkelijker op. Hoe blijf je alert op alle externe risico’s? Hoe houd je intern controle over je processen en handelingen, terwijl je tegelijkertijd ook innovatief en relevant blijft? Automatisering en robotisering spelen hierbij een belangrijke rol. 

Kijk eens goed naar je bedrijfsproces. Doorloop met de QA-afdeling bijvoorbeeld kritisch de CCP’s (Critical Control Points). Bepaal zo samen welke stappen geautomatiseerd of gerobotiseerd kunnen worden. Denk hierbij aan etiket-scanning en -herkenning, waarmee je controleert of de ingrediënten en allergenen op het etiket overeenkomen met de grondstoffen die in de productie worden gebruikt. Dit voorkomt dat ingrediënten op de verkeerde plek terechtkomen, wat in het ergste geval kan leiden tot levensgevaarlijke situaties bij mensen met een voedselallergie. 

Het borgen van de voedselveiligheid is extreem belangrijk. Maar het blijft mensenwerk. Het risico op een recall ligt áltijd op de loer. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is het toch goed om ook naar dat ‘genezen’ te kijken, oftewel een recall. Wees voorbereid!

Je wilt als voedselproducent snel en effectief kunnen reageren op eventuele voedselveiligheidsrisico's. Ik ben ervan overtuigd dat je hierin een flinke stap kunt zetten door simpele controlehandelingen te automatiseren. De truc is en blijft om snel te reageren op alerts; liefst vóórdat jouw producten in de schappen liggen.

Maarten Cordenier
Partner, delaware

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023