Het Voedingscentrum heeft op verzoek van het Ministerie van VWS een app ontwikkeld waarmee consumenten moeiteloos etiketinformatie kunnen lezen: de EtiketWijzerapp. Vier vragen aan Gerda Feunekes van het Voedingscentrum.
“Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als deze. Met deze app kun je op gezondheidsaspecten een vergelijking maken tussen dezelfde producten van verschillende merken. Ook kun je zien of een product in de Schijf van Vijf past en wat een gezonder alternatief is. Heb je een pot pindakaas op tafel staan, dan scan je de streepjescode en zie je precies welke allergenen en hoeveel zout, suiker of vet erin zit. Die zou je kunnen vergelijken met pindakaas van andere merken, want die data zitten ook in de app. Zo kies je in alle rust, om bijvoorbeeld de volgende keer een ander merk te proberen.”
“Er is onder consumenten een trend naar gezonde producten en meer interesse voor de samenstelling en herkomst van voedingsmiddelen. De app is voor bedrijven een handige manier om te laten zien hoe goed hun producten zijn en dat ze transparant zijn over de samenstelling ervan. Producten die er niet instaan, kan de consument niet meenemen in een vergelijking. Dat zou jammer zijn. Gelukkig doet bijna iedereen mee, bijna alle bedrijven die bij GS1 zijn aangesloten, stellen hun data beschikbaar. Betrouwbaarheid van de data is van groot belang. Ook dat is een goede reden voor fabrikanten om hun eigen data aan te bieden. Ze hebben daar zelf de controle over.
“De data worden dagelijks gesynchroniseerd. Op het moment dat een fabrikant iets verandert in de etiketinformatie, verandert die informatie meteen in GS1 Data Source. En als daarin iets wijzigt, verandert het direct in de app. GS1 is onze preferred source, domweg omdat het de grootste bron is, maar we gebruiken nog enkele andere bronnen. De meeste etiketinformatie van voorverpakte levensmiddelen in de supermarkten zit al in GS1 Data Source. Bovendien werkt GS1 internationaal. Uiteindelijk willen we er naartoe dat we tussen de app en slechts één bron een lijn leggen. Die van GS1.”
“We verwachten in het najaar. Er loopt nog een pilot en er worden nog wat technische onvolkomenheden opgelost. We zijn al op de goede weg, want intussen laat onderzoek onder consumenten en professionals zien dat zij de testversie van de app goed waarderen, met een gemiddeld rapportcijfer van 7,7.”
Bron: © GS1