Afzetprijzen voedingsindustrie stabiliseren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Afzetprijzen voedings­in­dustrie stabiliseren

  • 11 oktober 2022
  • Door: Ron Duijkers

In de voedingsindustrie gingen de afzetprijzen in augustus gemiddeld met 22,1 procent omhoog. Sinds april dit jaar stabiliseren de prijsstijgingen in de voedingsindustrie min of meer. Zo schommelden de prijsstijgingen van de voedingsindustrie tussen +21,7 procent in april en +22,9 procent in juli. Voor het eerst sinds maanden stegen de afzetprijzen van de meelindustrie in augustus harder dan de prijzen van de spijsoliën- en vettenindustrie. Daarmee was de meelindustrie de voedingsmiddelenbranche met de hoogste prijsstijging in augustus. In totaal stegen de afzetprijzen van de voedingsindustrie in de eerste acht maanden van dit jaar met 19,9 procent. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-data door onze redactie.

Visverwerkende industrie maakt forse prijssprong 

De afzetprijzen van de visverwerkende industrie zijn aan een steile klim bezig. Begin dit jaar stegen de prijzen met 6,3 procent en in augustus bedroeg de prijsstijging al 24 procent. Opvallend was hierbij de forse prijssprong die in augustus werd gemaakt van +19,5 in juli naar 24,0 procent in augustus. Tot nu toe stegen de prijzen van de visverwerkende industrie dit jaar (januari-augustus)  met 14,3 procent.

Laagste prijsstijging in brood- en deegwarenindustrie 

De enige branche binnen de voedingsindustrie zonder double-digit prijsstijging in augustus is de brood- en deegwarenindustrie, De afzetprijzen gingen hier vergeleken met augustus vorig jaar met ‘maar’ 8,8 procent omhoog. Sinds begin dit jaar neemt het stijgingstempo wel voortdurend toe: in januari dit jaar stegen de afzetprijzen van brood en deegwaren met nog maar 4,3 procent. Over de hele periode januari-augustus 2022 stegen de afzetprijzen van de brood- en deegwarenindustrie met gemiddeld 6,6 procent.

Relatief laag was in augustus ook de stijging van de afzetprijzen in de groente- en fruit verwerkende industrie (+15,5 procent). In de eerste acht maanden van dit jaar stegen de afzetprijzen in deze branche gemiddeld met 12,7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Bovengemiddelde prijsstijgingen

In augustus was de groei van de afzetprijzen bovengemiddeld in de volgende branches van de voedingsindustrie:

  • Meelindustrie (+32,2 procent)
  • Spijsoliën en vettenindustrie (+30,8 procent)
  • Diervoederindustrie (+30,0 procent)
  • Slachterijen en vleeswarenindustrie (+24,2 procent)
  • Visverwerkende industrie (+24,0 procent)
  • Zuivelindustrie (+22,0 procent)

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022