Met GLN valt de appel letterlijk niet ver van de boom
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Met GLN valt de appel letterlijk niet ver van de boom

  • 07 oktober 2022

GS1 presenteerde samen met de Fresh Upstream het GLN-register (Global Location Number), deze tool moet het traceren van primaire voedingsproducten een stuk makkelijker maken. 

Met het GLN-register kan elk bedrijf en zelfs elk perceel of elke boom een uniek nummer toegekend krijgen en daarmee een locatiepaspoort ontvangen. Als er een product zoals een appel aan die boom wordt gekoppeld, kan een consument aan de andere kant van de wereld door het scannen van die appel controleren of de appel inderdaad van die boom op dat perceel afkomstig is.

Met het register kan men zo ver gaan als dat nodig is. Je kan een varkensboerderij vastleggen, maar ook een specifieke varkensstal of een deel daarvan. En daar kan je allerlei informatie aan toevoegen, denk aan voedselveiligheidscertificaten. Wanneer is dat certificaat afgegeven? Door wie is het afgegeven? En is het nog steeds geldig? Door het GLN-register toegankelijk te maken via een unieke identificatiecode, wordt er een schat aan informatie beschikbaar gesteld aan de leveranciers en afnemers van die varkensboerderij.

Wat is nodig om het GLN-register tot een succes te maken?

Het register moet eerst algemeen geaccepteerd worden, onder meer door een koppeling met de vele bestaande registers die informatie via één unieke identifier mogelijk maakt. Een Nederlandse boer heeft in ieder geval een KvK-nummer, maar binnen heel Europa zijn er 27 verschillende KvK-registratiesystemen. En alleen in Nederland hebben we nog eens vijftien verschillende registratiesystemen voor onder meer kippen en eieren. Tel uit je winst als we in heel Europa het GLN-register gaan gebruiken.

Wat zijn de volgende stappen als het GLN-register straks live is?

Er worden koppelingen gemaakt met andere registers zoals die van certificerende instellingen. Uiteindelijk zal er een ecosysteem van onderling gekoppelde databases ontstaan. 

Gs1.nl

Bron: GS1 Nederland