In het tweede kwartaal van 2022 was de omzet van de voedingsindustrie 28,3 procent hoger dan een jaar eerder, grotendeels door hogere prijzen. Bijna 11 procent van de producenten in de voedingsindustrie verwacht in het derde kwartaal van 2022 ook een hogere omzet te behalen, terwijl ruim de helft in dat kwartaal uitgaat van verdere stijging van prijzen. Het aantal faillissementen in de voedingsindustrie is in het tweede kwartaal verdubbeld vergeleken met een jaar eerder. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.
De buitenlandse omzet van de voedingsindustrie groeide in het tweede kwartaal met 28,8 procent, tegenover een groei van 27,8 procent van de binnenlandse afzet. De groei was duidelijk hoger dan in het eerste kwartaal toen de export en de afzet aan binnenlandse afnemers met respectievelijk 21,5 en 18 procent stegen. In de eerste helft van dit jaar groeide de totale omzet van de voedingsindustrie met 24,2 procent. De prijzen van de voedingsindustrie stegen in die periode met 19,1 procent.
De prijzen van de voedingsindustrie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld met 22,2 procent gestegen. Het tempo van de prijsstijgingen in de voedingsindustrie neemt hiermee duidelijk toe: in het eerste kwartaal gingen de prijzen met “maar” 15,9 procent omhoog. Prijzen in de spijsoliën- en vettenindustrie (+36,0 procent) groeide het meest, op de voet gevolgd door de diervoederindustrie (+35,8 procent) en de meelindustrie (+28,1 procent). Prijzen in de brood- en deegwarenindustrie (+7,1 procent) stegen het minst, terwijl de prijzen in de groente- en fruitverwerkende industrie (+14,3 procent) en de visverwerkende industrie (+14,6 procent) in het tweede kwartaal ook minder dan gemiddeld stegen.
Begin derde kwartaal dit jaar ging 10,9 procent (optimisten minus pessimisten) van de bedrijven in de voedingsindustrie uit van hogere omzetten in het derde kwartaal. Bijna 24 procent voorspelde een hogere omzet en bijna 13 procent een lagere omzet, twee derde van de ondernemers verwachtte dat de afzet gelijk bleef. De meelindustrie heeft de meeste optimisten: 58,9 procent van de ondernemers, daarna volgen de ondernemers in de groente- en fruit verwerkende industrie (48,5 procent) en de diervoederindustrie (32,5 procent). De zuivelindustrie (-8,9 procent) en de brood- en deegwarenindustrie (-6,9 procent) zijn de enige branches in de voedingsindustrie waar de ondernemers negatief waren over de omzetontwikkeling in het derde kwartaal.
In het tweede kwartaal dit jaar bedroeg het aantal uitgesproken faillissementen in de voedingsindustrie in totaal 10. In dezelfde periode vorig jaar gingen 5 bedrijven failliet. Het aantal faillissementen in het tweede kwartaal dit jaar was het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2019 toen 13 bedrijven failliet gingen. De meeste faillissementen waren in het tweede kwartaal te betreuren in de brood- en deegwarenindustrie (7). Onder meer in de visverwerkende industrie, de spijsoliën- en vettenindustrie en de zuivelindustrie gingen in het tweede kwartaal geen bedrijven failliet.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022