Acties en interventies
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Acties en interventies

  • 10 februari 2020

1. Uiterlijk 2025 stoppen met het gebruik van primaire voedselverpakkingen van polystyreen (PS). Per 2025 zullen kunststofvoedselverpakkingen bestaan uit (HD)PP, (HD)PE of PET. Het potentieel van deze maatregel is maximaal 7,5 kton meer recycling.

2. Voor de stroom complexe laminaatverpakkingen zal de FNLI (samen met partners zoals het CBL en KIDV) in 2019 een Community of Practice starten naar mogelijke  alternatieven voor een hogere mate van recyclebaarheid (met behoud van functionaliteit). Het potentieel van deze maatregel is, afhankelijk van de uitkomsten en de mate van implementatie, maximaal 7,5 kton meer recycling.

3. Uiterlijk 2025 stoppen met het op de Nederlandse markt brengen van ‘samengestelde’ voedselverpakkingen die uit twee of meer verschillende type materialen bestaan (bijvoorbeeld papierenverpakkingen met kunststofvensters), zodat dit type voedselverpakking geen vervuiling meer vormt in de stroom kunststof (folies) of papier, en gerecycled kan worden.

4. Uiterlijk 2025 is 100% van de zwarte voedselverpakkingen uitsorteerbaar: door investeringen in het downstreamproces, dan wel door gebruik van detecteerbare zwarte verpakkingen. Het potentieel van deze maatregel is maximaal 15 kton meer recycling.

5. Uiterlijk 2025 stoppen met het coderen met inkt op mono-materialen (met name PET-trays) en starten met lasercoderen.

6. Alle toegepaste lijmen moeten per 2025 afwasbaar zijn. Op basis van (te introduceren) normen of richtlijnen zal de levensmiddelenindustrie per 2025 uitsluitend gebruik maken van lijmen, etiketten en sleeves die in de toegepaste sorteer- en recycleprocessen zorgen voor een zo hoog mogelijk sorteer- en recycleresultaat.

7. Per 2025 ligt het gemiddelde aandeel rPET in trays op 50% Het potentieel effect van deze maatregel is 10-12 kton minder inzet van virgin PET materiaal.

8. Karton en papier: per 2022 zal 100% van het gebruikte papier en karton (primair, secundair en tertiair) gecertificeerd dan wel van gerecycled materiaal zijn. Per 2025 zal 75% van het op de markt gebrachte papier en karton van ongebleekte aard zijn.

9. Uiterlijk 2020 zal voor specifieke productcategorieën en gerelateerd aan sub-branches een materiaalreductietarget (voor 2025) o.b.v. de Impact Ratio Benchmarking worden opgesteld en wordt gewerkt aan het verbeteren van inzicht in de gevolgen van maatschappelijke ontwikkelingen zoals on-the-move-consumption en portionering op de hoeveelheid gebruikt verpakkingsmateriaal.

10. Per 2022 zullen álle private label voedselverpakkingen voorzien zijn van een wegwerplogo. In 2025 zal 75% van de A-merken een wegwerplogo hebben. In 2022 zullen enkele verpakkingsformats (nader te bepalen, maar gerelateerd aan sub-branches) een re-design hebben doorlopen voor hun zwerfafvalgevoeligheid. 

Beeld: ©TeeStocker/Shutterstock.com

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020