Vorige maand hebben we flink uitgepakt met het thema verpakken. Tijdens een rondetafelgesprek met ondernemers in food zijn diverse problemen op dit vlak aan de kaak gesteld. Met soms heftige discussies en veel onbegrip over het feit dat iedereen het wiel aan het uitvinden is. Laten we er een gezamenlijk innovatietraject van maken was de boodschap. Tja, wie mijn columns regelmatig leest, weet dat dat koren op mijn molen is. Samen kennisdelen is de basis van ons netwerk.
En dat is nodig, want zaken die vandaag waar zijn, zijn morgen misschien wel achterhaald. En daar kom je alleen maar achter als je je kennis deelt en kennis vergaart.
En wij leren ook elke dag bij.
Tijdens het rondetafelgesprek is er ook gediscussieerd over biodegradable plastics. De conclusie was dat het huidige composteersysteem daar niet op is ingericht. De composteertijd is te kort, waardoor het biodegradable plastic er alsnog wordt uitgevist en de vuilverbranding in gaat. Kortom, we moeten hiermee stoppen.
En dat is dus inmiddels weer achterhaald. Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research (ook lid van de OSV) hebben onderzocht hoe composteerbare plastics zich gedragen in het huidige GFT-afvalverwerkingsproces in Nederland. Circa 20% van wat er na 11 dagen uit de composteerreactor kwam, was voldoende klein om te worden aangemerkt als compost. Conclusie: composteerbare plastics die voldoen aan de Europese norm EN13432 kunnen prima verwerkt worden met het GFT.
Kortom: ondernemen is je oren en ogen openhouden. Blijven lezen, leren en onderzoeken. En anticiperen op de nieuwste ontwikkelingen.
Saskia Stender
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020