Duurzame dromen worden waar in Haps
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzame dromen worden waar in Haps

  • 09 maart 2020
  • Door: Esther van der Lelie

In Cuijk produceert Danone Nutricia al ruim 100 jaar hoogwaardige babyvoeding. Op 6 kilometer afstand, op Bedrijvenpark Laarakker in Haps, bouwde zij een nieuwe ultramoderne en duurzame fabriek op 8,4 hectare grond. Met de mogelijkheid tot uitbreiding in grootte en capaciteit.

Er is veel vraag naar hoogwaardige, gespecialiseerde producten uit Nederland. Danone is daarmee marktleider en wil dit graag blijven. Het bedrijf investeerde 240 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Haps. Het resultaat is een locatie met een dubbele productiecapaciteit ten opzichte van haar fabriek in Cuijk. Waar gewerkt wordt met de allernieuwste technologieën om 600 verschillende producten te maken. Waar duurzame doelen worden gerealiseerd. Op een bedrijvenpark waar agrifood de scepter zwaait. Langs de A73, je kunt er niet omheen. Op 13 februari jongstleden kregen de leden van de OSV een inkijkje in deze fabriek.

Bedrijvenpark Laarakker

Waarom koos Danone Nutricia ervoor om haar nieuwe fabriek in Haps te bouwen? Zoals factorydirector Haps/Cuijk Sijmon Hage tijdens het bedrijfsbezoek vertelde, had de vestiging in Cuijk haar grens bereikt. Om te kunnen groeien, groener te kunnen produceren en te innoveren was een nieuwe locatie nodig. In 2007 werd Bedrijvenpark Laarakker in Haps ontwikkeld. Een bedrijvenpark dat de agrifoodsector interessante vestigingsmogelijkheden biedt. Directeur van Bedrijvenpark Laarakker Olaf de Croon, als lid van de OSV bij het bedrijfsbezoek aanwezig, vertelt: “Onze regio is op het gebied van (agri)foodtechnologie en -innovatie koploper. Ons bedrijvenpark biedt deze branche volop kansen, met een gemakkelijk bereikbare locatie en voldoende medewerkers. We voorzien vooral in de behoefte van groeimogelijkheden voor regionale ondernemers.” 

Innovatie om de hoek

Danone maakte als één van de eerste bedrijven de overstap naar Laarakker en pakte de geboden kans om dichtbij ‘huis’ een nieuwe, grotere locatie te ontwikkelen. Bovendien kon zij door de verhuizing op beperkte afstand, haar medewerkers en daarmee kennis en kunde behouden. Sociaal en economisch gezien belangrijke randvoorwaarden voor doorgroei. Danone is niet de enige die dichtbij innoveert. Olaf de Croon vertelt verheugd dat ook groothandel Holland / Verbruggen Food Group naar Haps verhuist vanwege groei. “Op dit moment is het bedrijf gevestigd in Mill, op ongeveer 8 kilometer afstand van Laarakker. De bouw van een nieuw distributiecentrum ter grootte van 60.000 m2 start binnenkort, de oplevering zal in 2021 zijn.”

Zichtbare samenwerking

Danone is erg te spreken over de samenwerking met de gemeente Cuijk en Bedrijvenpark Laarakker. In samenspraak is gekozen voor de zichtlocatie langs de A73. Het bedrijf en de gemeente deelden hun gedachten, adviezen en ontwikkelplannen. Olaf de Croon: “We versterkten elkaar in het proces. Wij willen onze klanten ontzorgen, zo hebben we Danone bijvoorbeeld geholpen met de aanvraag van vergunningen.”

De fabriek staat en er is al een stuk grond naast de fabriek bijgekocht. Voor groei. De fabriek is modulair opgebouwd, zo is er relatief eenvoudig in de toekomst een extra module aan te bouwen.

Inkijkje in de fabriek

In de fabriek wordt babypoeder geproduceerd. Een product waarvoor de hoogste milieu-, hygiëne- en veiligheidseisen gelden. Niet zo gek, als je bedenkt dat baby’s het eerste jaar 100% op deze producten leven. Volgens de eisen van ISO-certificeringen vindt 20 keer per jaar een audit plaats. Zo’n 600 keer wordt de babyvoeding getest, van aanlevering product tot aflevering aan de markt. Een rondleiding door de fabriek is bijvoorbeeld niet mogelijk, dat kan risico betekenen. Daarom is al direct bij de bouw een doorloop gemaakt, waarmee bezoekers via ramen, filmpjes en tijdlijnen een inkijkje in de fabriek en de geschiedenis krijgen. De rondgang leert de bezoekers dat de fabriek volledig gespecialiseerd is in conventionele babyvoeding en specials bij koemelkallergie en reflux. In totaal worden er 600 verschillende producten gemaakt, geëxporteerd naar 90 landen, waarmee 35 miljoen baby’s iedere dag gevoed worden. De productie verloopt van het natte gedeelte – van grondstof tot poeder – naar het droge (verpakkings) deel. De oppervlakte van de fabriek is twee keer zo groot als in Cuijk, er is drie keer zoveel sproeidroog capaciteit en twee maal zoveel verpakkingscapaciteit. Het aantal medewerkers is gelijk gebleven. Iedere ruimte is alleen toegankelijk met een toegangspas voor die medewerkers die daar mogen werken en volgens voorschrift gekleed zijn. Technologie bepaalt, camera’s houden toezicht. Stofophoping of andere vervuiling wordt zoveel mogelijk voorkomen. Hiermee is bij de bouw en inrichting tot in detail rekening gehouden. Zo bergen medewerkers hun persoonlijke kleding en tassen op in lockers met schuine ‘daken’, zodat daar geen spullen opgelegd kunnen worden waarop stof zich kan nestelen.

Duurzame doelen

De presentatie van Sijmon Hage aan de OSV-leden vertelt dat Nutricia en Danone oorspronkelijk, ruim 100 jaar geleden, afzonderlijke pioniers in gezondheid waren. Vijftien jaar geleden zijn de krachten gebundeld door een overname van Nutricia door Danone. De missie is sinds de oprichting van de bedrijven gelijk gebleven: ‘gezondheid via voeding voor zoveel mogelijk mensen’. Sinds 1,5 jaar wordt die missie ondersteund met de slogan: ‘One planet, one health’. De bedrijfsvoering staat volledig in het teken van deze slogan, de footprint wordt zo klein mogelijk gehouden. De bouw van de nieuwe fabriek kende dan ook duurzame doelstellingen: 100% hernieuwbare energie, 60% minder waterverbruik, 50% minder uitstoot CO2. En sociale doelstellingen zoals ‘I am safe’. Naar zeggen van Sijmon Hage zijn de eerste 1050 dagen in de nieuwe fabriek zonder ongeval met verzuim voorbij. Volgens benchmark in Nederland gebeuren er in zo’n tijdsbestek gemiddeld 10-15 ongelukken. ‘I am safe’ betekent ook naar elkaar omkijken, altijd de trapleuning vasthouden en de auto achteruit inparkeren om met beter zicht weg te kunnen rijden. Daarbij houdt safety voor Danone in dat Laarakker overlegt over de vestiging van de directe buurbedrijven. Deze mogen geen risico betekenen voor de productie van de babyvoeding. “Denk hierbij aan geur-producerende bedrijven die van invloed op het gistingsproces kunnen zijn”, vult Olaf de Croon aan. “We houden hierover nauw contact. Voor ons park is dit geen probleem. De agrifoodsector is divers. Een logistieke partner zou een goede buur kunnen zijn.”

www.danone.com
www.laarakker.com

Op 13 februari 2020 was de OSV op bezoek bij Danone Nutricia. In samenwerking met Bedrijvenpark Laarakker startte het bedrijfsbezoek met een gezellige lunch verzorgd door de leerlingen van ROC de Leijgraaf. Meer weten over de OSV?
www.osvnetwerk.com

Beeld: Luchtfoto: © Danone, overig © Laarakker

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020