Voedselverspilling voorkomen tijdens transport
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselver­spilling voorkomen tijdens transport

  • 28 juni 2021

TNO heeft onlangs met een aantal bedrijven het IoT4AGRI-project gelanceerd. De doelstelling van het project is om te onderzoeken of voedselverspilling tijdens transport tegen aanvaardbare kosten te voorkomen is en om het kwaliteitsverloop te monitoren, waardoor eventueel ingrijpen mogelijk is.

In Afrika worden veel groenten en fruit geproduceerd voor Europese consumptie. Nederland fungeert als draaischijf voor Europese distributie, de aanvoer vanuit Marokko en Senegal verloopt vooral via zee en weg. Ongeveer 14% gaat verloren gedurende transport, opslag en distributie. Het verlies tijdens transport bedraagt een kleine 4%.

In drie opeenvolgende stappen kan er ingegrepen worden om verspilling en kwaliteitsverlies te voorkomen:

  • Het inzetten van sensoren om data over de kwaliteit van de producten te verzamelen;
  • Het real-time modelleren van het kwaliteitsverloop;
  • Het ingrijpen in het logistieke proces op basis van deze kwaliteitsvoorspellingen.

De business case analyses zijn zeer bemoedigend: het concept lijkt economisch erg aantrekkelijk. Maar hoe werkt dit in de praktijk? In de tweede helft van 2021 wordt het concept zowel technisch als praktisch beproefd door een aantal transportzendingen van Van Oers United  te voorzien van sensoren, waarmee het kwaliteitsverloop real-time wordt gemonitord en voorstellen worden gedaan voor aanpassingen in het logistieke proces. De resultaten van de demonstraties worden eind 2021 verwacht.

TNO werkt samen met Wageningen Food & Biobased Research, Van Oers United, Environmental Monitoring Systems, Purfresh, SmartPort, Het Internet Huis, Europool Systems en Thermoking in het IoT4AGRI-project.

Download de two pager ‘Avoid food waste by sensing during transport’
tno.nl

Beeld: ©Aleksandar Malivuk/Shutterstock.com

Bron: TNO