Hygiëne in de kaasindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hygiëne in de kaasindustrie

  • 24 juni 2021

Kaasproducten zijn over het algemeen veilig, maar kunnen onderhevig zijn aan bacteriële besmetting die leidt tot voedselvergiftiging of kruisbesmetting met allergenen. De aanwezigheid van pathogene of bederfveroorzakende micro-organismen kan niet alleen een gevaar vormen voor de consument, maar ook de houdbaarheid van het product verkorten. 

Christeyns heeft een gratis whitepaper gepubliceerd, een e-book over de belangrijkste factoren voor de beheersing van microbiologische besmetting in kaasindustrie. Dit whitepaper bevat ook strategieën om de voedselveiligheid te verbeteren en de houdbaarheid van kaas te verlengen, met behoud van de voedings- en organoleptische eigenschappen. 

Kritieke punten tijdens de verwerking

De reinigings- en desinfectieprocessen tijdens de kaasproductie moeten zeer streng zijn om besmetting van het product te voorkomen. In dit whitepaper wordt een overzicht gegeven van de kritieke punten waarop deze protocollen moeten worden aangescherpt om te voorkomen dat de voedselveiligheid van het product in het gedrang komt.
Een van die punten is de verzuring. In deze fase moeten de tanks waarin de melk wordt opgeslagen, zo schoon mogelijk worden gehouden om inactivatie van de startcultuur of verontreiniging van de melk te voorkomen. De coagulatiefase, het zouten, maar ook het vormen zijn kritieke punten. Dit aangezien ongewenste schimmels een frequente bron van besmetting zijn.

Reinigings- en desinfectieprocedures

Het whitepaper over hygiëne in de kaasindustrie gaat ook verder in op de reinigings- en desinfectieprocedures die voor elk van de bewerkingen vereist zijn.  Dit omvat het wassen van de vormen, CIP-reiniging, reiniging van open oppervlakken, membraanreiniging en desinfectie. Anderzijds komt ook de apparatuur voor de automatisering van de desinfectieprocessen aan bod: cavitatie hygiënesystemen (HPC), automatische desinfectie van de banden of toegangscontroles om de hygiëne van het personeel te garanderen. 

Download het whitepaper gratis

Bron: Christeyns