Voedselverspilling; ketengerichte aanpak nodig
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselver­spilling; ketengerichte aanpak nodig

  • 13 juni 2017
  • Door: Judith Witte

et Europees Parlement roept EU landen op om te komen tot 30 % minder voedselverspilling in 2025 en nog eens 50 % tegen 2030 (ten opzichte van 2014) - een doelstelling die het Parlement al introduceerde in de afvalwetgeving waarover werd gestemd in maart.
                           
Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik pleitte afgelopen maand in het Parlement voor een ketengerichte aanpak van voedselverspilling in Europa. “Niet alleen de voedingssector en retail, ook de consument thuis moet zich bewuster worden van de intrinsieke waarde van voedsel. Overheden, winkels en producenten moeten aan de slag met de etikettering over de houdbaarheidsdatum.” 

THT en TGT

Het vermelden van een houdbaarheidsdatum, ook op verse producten waar dat niet verplicht is, zet consumenten aan tot het uitzoeken van de meest verse producten. Andere producten blijven daardoor over en moeten weggegooid worden. Nationale instanties en belanghebbenden zouden meer moeten doen om lidstaten te laten begrijpen wat de aanduidingen ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’ betekenen. En het moet het makkelijker worden om levensmiddelen te doneren aan voedselbanken voor mensen in nood: “Economische en belastingprikkels om donatie van voedsel te vergemakkelijken en te bevorderen, zijn naast een goede toepassing van de EU-aansprakelijkheidswetgeving bij donatie, nu hard nodig.” 

Diervoeders

Hergebruik van voormalige levensmiddelen en bijproducten uit de voedingsindustrie voor de productie van diervoeders is volgens Schreijer-Pierik een onmisbaar onderdeel van de strijd tegen voedselverspilling. “Nederlandse veevoederproducenten lopen hierin voorop in Europa. Dat verdient meer ondersteuning en bevordering, ook door slimmere wetgeving. Hetzelfde geldt voor duurzame ‘smart’-verpakkingsmaterialen die de kwaliteit van voedingsproducten beter behouden en het weggooien van voedsel voorkomen.” 

Nederland

In 2016 is in Nederlandse huishoudens gemiddeld 41 kilo vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel) per persoon verspild. In 2010 was dat 48 kilo: een verschil van 7 kilo, ofwel 15%. Die cijfers maakte de Rijksoverheid onlangs bekend. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, reageerde Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, op het rapport.  In 2010 stelde minister Verburg een doelstelling vast om in 2015 20% minder voedsel te verspillen. Dat is bij lange na niet gelukt. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is die doelstelling "niet realistisch" en ligt de bal bij bedrijfsleven én consumenten. Wordt vervolgd.

Bron: ©MateJ Kastelic/Shutterstock.com