Vleesleverancier Hems gaat verhuizen. Half november 2017 verlaten ze hun nostalgische hoeve in Netersel voor een nieuwbouwpand in Oss. Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello begeleidt Hems van A tot Z bij de engineering, ontwikkeling en realisatie van een duurzaam en voedselveilig bedrijfspand.
Sinds de oprichting van het bedrijf in 1985 opereert Hems vanuit een hoeve met daarachter de fabriek, midden in het Brabantse Netersel. Het is een echt familiebedrijf dat van origine gespecialiseerd is in de verwerking van varkensvlees. Robert van Grinsven is al twaalf en een half jaar de financiële man van het bedrijf. “In de beginjaren leverde Hems varkensvlees aan keurslagers,” vertelt hij. “Omdat dit alleen ’s ochtends werk opleverde, vonden vader en zoon Hems nieuwe klandizie bij Chinese restaurants.”
Vanaf dat moment groeit het bedrijf in sneltreinvaart; Hems gaat leveren aan retailbedrijven en horecagroothandels. Daarnaast wordt Fortuna in Oss overgenomen, dat onder andere rundvlees uit Noord-Amerika verwerkt. Inmiddels barst Hems bijna letterlijk uit zijn voegen. Robert: “Sinds 1999 hebben we twee keer een stuk bedrijfsruimte aangebouwd. Dat hebben we zo efficiënt mogelijk gedaan, maar optimaal wordt het nooit. Uitbreiden op de plek waar we nu gehuisvest zijn is onmogelijk. We zitten midden in het dorp en kunnen geen kant meer op. Het gebrek aan vierkante meters hebben we enkele jaren voor lief genomen. De nieuwbouwplannen die we samen met Aan de Stegge hadden gemaakt waren er al, maar werden in de ijskast gezet door de crisis.”
In februari 2016 zitten Hems en bouwbedrijf Aan de Stegge opnieuw om tafel om de bouwplannen nieuw leven in te blazen. Het doel is een efficiënt pand waar het bedrijf de eerste jaren verder kan doorgroeien en waar Fortuna en Hems onder één dak kunnen werken. “Het voordeel van nieuwbouw is dat je op een leeg vel papier begint te ontwerpen,” vindt Robert. “Je kunt precies bepalen hoe groot je vriesruimte, koelcellen en andere ruimtes moeten zijn. Ook de ideeën over efficiënt ingedeelde productielijnen en de positie van inkomende en uitgaande goederen hadden we duidelijk voor ogen en konden we in het nieuwe ontwerp meenemen.”
Bij bouwen voor een voedselfabrikant komt nogal wat kijken, weet Bas te Riele van Aan de Stegge. Het bouwbedrijf weet als geen ander dat alles draait om hygiëne en voedselveiligheid. “In Nederland moet elk foodbedrijf minimaal voldoen aan de HACCP-norm (Hazard Analysis and Critical Control Points), alleen bestaat er geen pragmatische doorvertaling naar bouwoplossingen aan de hand van die eisen,” legt Bas uit. “Wij vertalen die eisen in een bouwplan, anticiperen op de wettelijke eisen die komen en leveren een costumized foodgebouw op dat past binnen het budget van de klant. Bij Hems gelden bijvoorbeeld aanvullende eisen, alles moet conform BRC en IFS.”
Robert vult aan: “Hems is momenteel al op praktisch het hoogste niveau gecertificeerd voor voedselveiligheid, maar in het nieuwe bedrijfspand gaan we nog een stap vooruit. Ook in dit food gebouw wordt een zogenaamd sanitair plafond gerealiseerd.” Bas legt uit waarom zo’n geïsoleerd plafond praktisch is: “Tussen het dak en het sandwichplafond zit ongeveer drie meter. Bijna alle technische installaties, leidingen en kabels worden op het plafond geplaatst. Bij onderhoud of reparatie gaat de productie onverstoord door, en je voorkomt dat de technische dienst, met vieze voeten of kleding, in de productie komen.” Er zijn nog meer voordelen te benoemen als het op nieuwbouw aankomt. “Waar je bij bestaande bouw vaak ziet dat er een voedselveilige box in een pand wordt gebouwd, heb je bij nieuwbouw de kans om de buitengevel direct voedselveilig te maken,” aldus Bas. “Kolommen van de productieruimte worden hier verzinkt; dus geen dubbele wanden met extra kitranden waar bacterie- en schimmelvorming kan optreden.”
Ook op het gebied van duurzaamheid gaat Hems vooruit. Robert: “Ons nieuwe pand is zeer goed geïsoleerd, heeft led-verlichting en warmteterugwinning vanuit de koelmotoren. Daarmee verwarmen we het water waarmee wordt schoongemaakt. Zo reduceren we ons gasverbruik. Ook onze koelsystemen zijn veel moderner met koeling door middel van CO2.”
Minimaal een keer per twee weken staat er een bouwvergadering gepland. Robert heeft daarnaast regelmatig contact met Aan de Stegge. “Van begin af aan heb ik een goed gevoel bij dit bouwbedrijf. De samenwerking verloopt heel soepel.” Natuurlijk rijdt hij met regelmaat naar de bouwplaats om zelf even te kijken en een praatje te maken met de uitvoerder. Hems mag dan blijven groeien, persoonlijk contact en leveringen op maat blijven op nummer één staan. “Weet je hoe negen van de tien slagers hun bestelling doorgeven?” lacht Robert. “Ze bellen vanuit de koelcel en noemen op wat ze nodig hebben. Onze vaste klanten krijgen dan ook elke ochtend van ons een telefoontje. Hoe modern en duurzaam ons pand straks ook mag zijn, op dat gebied blijven wij toch heel graag een beetje ouderwets.”
Kees Hems en Bas te Riele
Bron: © Hems en Aan de Stegge