Voedselverspilling aangepakt met Internet of Things
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselver­spilling aangepakt met Internet of Things

  • 24 januari 2020

Als gevolg van een slechte beheersing van de condities tijdens transport van versproducten, treedt veel waardeverlies op. In het fruitvervoer gaat dit al om 5-8%. TNO en Wageningen Food & Biobased Research leiden een consortium van partijen dat gaat onderzoeken wat de toepassing van Internet of Things (IoT) in vers-logistiek kan betekenen.

Doelen

Het consortium focust zich op de verbetering van het gebruik van bestaande sensoriek, maar ook op de inzet van nieuwe typen betaalbare sensoren. Hiermee wil men een beter inzicht in de rijpingsstatus van bederfelijke producten tijdens transport bereiken. Een andere verkenning richt zich op in hoeverre de logistieke besluitvorming aangepast kan worden op de status van de rijping van versproducten. Denk bijvoorbeeld aan prioriteitsbehandeling op terminals, het vermijden van afrijpen in rijpingsstations of het versnellen van het achterlandvervoer naar het retailkanaal.

Het project is onlangs van start gegaan en heeft een looptijd van 2 jaar.

Foto: ©Aleksandar Malivuk/Shutterstock.com

Bron: © TNO & Wageningen Food & Biobased Research