Voedingscentrum onthult seizoensgroente en -fruitkalender
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­centrum onthult seizoens­groente en -fruitkalender

  • 30 november 2023

Zomertijd betekent sappige aardbeien, terwijl de herfst ons doet verlangen naar de warme smaak van pompoen. Maar hoe duurzaam zijn deze keuzes eigenlijk? En welke groenten en vruchten zijn in welke maand het meest verantwoord om te kopen? Het antwoord ligt in de Seizoensgroente en -fruitkalender van het Voedingscentrum.

Wil je bijdragen aan een vriendelijker klimaat? Maak dan bewuste keuzes en ga voor seizoensgroenten en -fruit. Deze komen rechtstreeks uit de grond, plastic tunnels, of onverwarmde kassen, waardoor ze aanzienlijk minder belastend zijn voor het milieu dan hun tegenhangers uit gasverwarmde kassen.

Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland

In de winter en het vroege voorjaar is er weinig seizoensfruit uit Nederland beschikbaar. Maak dan milieubewuste keuzes met Nederlandse appels en peren, of kies voor klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland zoals ananas, bananen, citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen), druiven en kiwi.

Topkeurmerken

En voor degenen die nog een stapje verder willen gaan in milieubewustzijn, biedt het Voedingscentrum advies over topkeurmerken. Denk aan EU-biologisch, EKO, Demeter en het On the Way to Planetproof-keurmerk voor een positieve impact op het milieu. Op exotische producten prijken het Rainforest Alliance-keurmerk en het Fairtrade-keurmerk, die beide de voorkeur verdienen voor mens en milieu.

Verspil geen kostbare voeding! Naast seizoensgebonden en milieuvriendelijke keuzes, benadrukt het Voedingscentrum ook het belang van het verminderen van voedselverspilling. Ontdek slimme trucs zoals het plaatsen van fruit in het zicht, het gebruik van diepvries, blik of pot voor langere houdbaarheid, en het betrekken van het hele huishouden bij het opscheppen om groenteverspilling tegen te gaan. Gezond eten was nog nooit zo goed voor de planeet!

Voedingscentrum.nl

Bron: Voedingscentrum