Fi Innovation Awards 2023: Topinnovators in F&B
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fi Innovation Awards 2023: Topinnovators in F&B

  • 29 november 2023

De Fi Innovation Awards eren individuen, bedrijven en organisaties die grenzen verleggen in de F&B-sector. Ze worden beoordeeld door een panel van vooraanstaande professionals uit de industrie, onder leiding van Prof. Colin Dennis. Dit jaar waren 20 finalisten genomineerd in zes categorieën. Op 27 november presenteerden de finalisten hun inzendingen aan de jury.

Prof. Dennis merkte op over het jureringsproces van dit jaar: "Het jureren van de Fi Innovation Awards is altijd een uitdaging door de hoge kwaliteit van de inzendingen. Dit jaar viel vooral op hoeveel werk de industrie steekt in innovatie voor gezonder en duurzamer eten."

Winnaars en eervolle vermeldingen van 2023

  • Duurzaamheidsinnovatie: Ofi (winnaar) voor de Carbon Scenario Planner; KOA (eervolle vermelding) voor het upcyclen van cacaopulp.
  • Plantaardige Innovatie: Hi-Food & Alianza Team (winnaar) voor Mirror Tissue; ChickP Protein (winnaar) voor hun pure 90% isolaat kikkererwtenproteïne.
  • Sensorische Innovatie: Corbion (winnaar) voor PURAC® Powder MAX; AAK (eervolle vermelding) voor CEBESTM Choco 15.
  • Gezondheidsinnovatie: MycoTech (winnaar) voor FermentIQ PTP.
  • Food Tech Innovatie: FrieslandCampina Professional (winnaar) voor Kievit Vana Cappa X01 Foam Booster; NIZO (eervolle vermelding) voor hun biopurificatieproces.
  • Diversiteit & Inclusie Innovatie: Solidaridad (winnaar) voor de Feminisation of Agriculture Supply Chains; Cargill (eervolle vermelding) voor Program Awalé 2.0.

Carolien Roseboom, Global Marketing Lead bij FrieslandCampina Professional, zei over het winnen van de Food Tech Innovation Award: “Dit geeft ons de motivatie om verder te ontwikkelen in dit gebied.”


Startup Innovation Challenge: een podium voor startups

De Startup Innovation Challenge, nu in zijn achtste editie, ondersteunt innovatie in F&B-ingrediënten en technologie. Op 27 november presenteerden 20 finalisten hun innovaties aan een jury. De winnaars werden aangekondigd tijdens een ceremonie in de Innovation Hub.

Winnaars van 2023

  • Meest Innovatieve Voedsel- & Drankingrediënt: EQUII
  • Meest Innovatieve Plantaardige of Alternatieve Ingrediënt: Arkeon
  • Meest Innovatieve Verwerkingstechnologie of Technologieplatform: NIUM
  • Meest Innovatieve Dienst of AI-oplossing voor de F&B-industrie: Deep Detection
  • Meest Duurzame Oplossing (Jury's Keuze): Planet A Foods en WNWN Food Labs

Michael Mitsakos, medeoprichter en president van Arkeon, zei: “Wij produceren aminozuren met CO2. We zijn blij dat dit door de jury als waardevolle aanpak wordt erkend.”


Bron: FI