Vleesconsumptie stijgt in 2019
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vleescon­sumptie stijgt in 2019

  • 22 oktober 2020

De hoeveelheid vlees en vleeswaren geconsumeerd in Nederland in 2019 is hoger dan in 2018. Terwijl in 2018 ook al een lichte stijging van de vleesconsumptie werd geconstateerd. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland was 77,8 kg in 2019. Dit is ruim een halve kilo hoger dan het verbruik in 2018. De stijging zit voor het grootste deel in het eten van pluimveevlees en een klein deel van varkensvlees.

Meest gegeten vleessoorten

De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 39 kilo. De helft van het karkasgewicht wordt als vuistregel gehanteerd voor het consumptieniveau. Varkensvlees wordt het meest gegeten met zo’n 18,5 kilo per jaar. Daarna kippenvlees met 11,5 kilo, rund met 8 kilo en andere vleessoorten (kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees) zijn samen goed voor ruim 1 kilo per jaar.

Horeca en toerisme

Uit eten gaan en de consumptie van vlees door buitenlandse toeristen in Nederland tellen mee in de cijfers. Juist in de horeca kiest men vaak voor vlees. Recent wetenschappelijk onderzoek, onder 420 Duitse respondenten, bevestigd dit: Flexitariërs, die thuis regelmatig kiezen voor een groenteburger, kiezen wél vaak voor vlees wanneer ze uit eten gaan. 

wur.nl

Bron: Wageningen University & Research