‘Vlees eten verhoogt kans op diabetes type 2’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

‘Vlees eten verhoogt kans op diabetes’

  • 22 augustus 2024

Recent onderzoek naar vleesconsumptie en type 2 diabetes onderstreept de zorg over de relatie tussen vleesconsumptie en het ontstaan van deze ziekte. De studie, uitgevoerd door het InterConnect-project, analyseerde data van bijna twee miljoen volwassenen uit 31 cohorten in 20 landen. Dit grootschalige onderzoek richtte zich op onbewerkt rood vlees, bewerkt vlees en gevogelte, en bracht de verbanden tussen deze vleesconsumpties en het risico op type 2 diabetes in kaart.

Significante verbanden vastgesteld

De resultaten tonen aan dat een hogere consumptie van vlees, vooral bewerkt vlees en onbewerkt rood vlees, het risico op type 2 diabetes verhoogt. De onderzoekers berekenden een hazard ratio van 1,10 per 100 gram per dag voor onbewerkt rood vlees en 1,15 per 50 gram per dag voor bewerkt vlees. Ook gevogelte bleek het risico te verhogen, zij het in mindere mate. Deze bevindingen waren consistent in Noord-Amerika, Europa en de Westelijke Stille Oceaan, terwijl de resultaten in andere regio's minder duidelijk waren.

Implicaties voor de volksgezondheid

Het onderzoek wijst erop dat vleesconsumptie wereldwijd een risicofactor is voor type 2 diabetes. Opvallend is dat het vervangen van bewerkt vlees door onbewerkt rood vlees of gevogelte het risico enigszins verlaagt. Deze bevindingen onderstrepen het belang van herziening van de huidige voedingsrichtlijnen en benadrukken de noodzaak voor een bredere bewustwording omtrent de gevolgen van vleesconsumptie voor de gezondheid.

Thelancet.com

Bron: The Lancet