Lichte daling in EU-ijsproductie in 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lichte daling in EU-ijsproductie in 2023

  • 21 augustus 2024

De Europese Unie produceerde in 2023 ongeveer 3,2 miljard liter ijs, een daling van 1,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2022 lag de productie nog op 3,3 miljard liter. Deze afname markeert een lichte verschuiving in de markt, waarbij een aantal grote producenten hun volumes zagen dalen.

Duitsland grootste producent, maar met de laagste prijzen

Duitsland was in 2023 de grootste producent van ijs in de EU, met een productie van 612 miljoen liter. Frankrijk en Italië volgden met respectievelijk 568 miljoen en 527 miljoen liter. Ondanks deze leidende positie bood Duitsland ook het goedkoopste ijs aan, met een gemiddelde prijs van €1,8 per liter. Frankrijk en Italië lagen met hun prijzen hoger, respectievelijk €2,2 en €2,6 per liter. Opvallend is dat Oostenrijk het duurste ijs produceerde, met een gemiddelde prijs van €7,7 per liter. Ook Hongarije en Griekenland kenden hogere prijzen, respectievelijk €4,8 en €3,7 per liter.

Sterke exportprestaties van Frankrijk

De export van ijs vanuit de EU naar landen buiten de unie groeide in 2023 met 5% tot 261 miljoen kilogram. Frankrijk nam hierbij de koppositie in door 52 miljoen kilogram ijs te exporteren, goed voor 20% van de totale EU-export. Andere belangrijke exporteurs waren Nederland, Duitsland, Italië en Ierland. In tegenstelling tot de export, daalden de importen van ijs van buiten de EU met 8%, wat de balans in de handel verder versterkte in het voordeel van de EU.

De dynamiek in de Europese ijsmarkt toont daarmee een complex beeld van verschuivende productiekrachten, prijsstrategieën en internationale handelsstromen.

Ec.europa.eu

Bron: Eurostat