VK stelt nieuwe fase grenscontroles EU-producten uit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

VK stelt nieuwe fase grenscon­troles EU-producten uit

  • 03 mei 2022

De Britse regering heeft uitstel aangekondigd van de volgende fase van het Border Operating Model. Het gaat om uitstel van alle resterende importcontroles op EU-goederen, waaronder de invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten en de safety & security (S&S) aangifte.

De resterende importcontroles zouden eigenlijk per 1 juli 2022 worden ingevoerd, maar zijn nu uitgesteld tot ten minste eind 2023. De Britse regering heeft aangekondigd komende herfst meer duidelijkheid te geven over de nieuwe importregels. De volledige douaneaangifte en douanecontroles aan de grens die per 1 januari 2022 werden ingevoerd blijven van kracht.

Target Operating Model (TOM)

De controles worden onderdeel van het zogeheten Target Operating Model (TOM). Het TOM zal komende herfst gepubliceerd worden, en zal het Border Operating Model (BOM) gaan vervangen, waarin eerder was vastgelegd hoe de Britse overheid de nieuwe importregels zou introduceren. 

Certificeringsplicht uitgesteld

Volgens het BOM is certificering van 'hoog risico' landbouwgoederen, zoals bomen, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari 2021 verplicht. De Britse importcontroles op deze producten blijven zoals ze zijn. Voor  ‘laag risico’ landbouwproducten waarvoor vanaf 1 juli 2022 veterinaire of fytosanitaire certificering vereist zou worden zoals vlees, eieren, zuivel, visserijproducten, groenten en fruit en snijbloemen zijn de deadlines nu ook uitgesteld tot ten minste eind 2023.

Pre-notificatie en volledige douaneaangiften blijven van kracht

Pre-notificatie, ofwel het vooraf aanmelden van alle landbouwproducten en levensmiddelen (zowel dierlijke als plantaardige) in het Britse systeem IPAFFS, is sinds 1 januari 2022 verplicht. Deze vereisten blijven van kracht.

Rvo.nl

Bron: RVO