Vervolgonderzoek naar effecten microplastics van start
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vervolgon­derzoek naar effecten microplastics van start

  • 04 juni 2021

Op 3 en 4 juni ging het nieuwe MOMENTUM consortium officieel van start. Deze start begint met een tweedaagse online kick-off bijeenkomst.

Tijdens het aanbieden van de kennisagenda Microplastics en Gezondheid afgelopen januari aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, werd dit nieuwe consortium al aangekondigd. De belangrijkste boodschap uit de kennisagenda is dat er meer onderzoek nodig is, een boodschap waar met MOMENTUM een belangrijke eerste stap mee wordt gezet. MOMENTUM is een samenwerking van veel partijen uit universiteiten, academische ziekenhuizen, onderzoeksorganisaties, bedrijven en andere relevante stakeholders. 

Het doel van dit consortium is om de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes (MNPs) op de gezondheid van de mens vast te stellen en uiteindelijk te voorkomen

Officieel van start

Met de kick-off bijeenkomst gaat MOMENTUM officieel van start. Tijdens deze tweedaagse online bijeenkomst staat het leggen van een gezamenlijke basis centraal. De betrokken partijen komen bij elkaar en leren elkaar beter kennen, bespreken de huidige stand van de wetenschap en volgen verdiepende parallelle sessies over onder andere nieuwe alternatieve methoden, health impact assessments (HIA) en het verbinden van milieu- en gezondheidsrisico’s. 

Meer onderzoek nodig

Dit consortium heeft een omvang van 5,4 miljoen euro en wordt gefinancierd door ZonMw, TNO, Health~Holland, verschillende kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Deze partijen onderschrijven de oproep uit de kennisagenda Microplastics en Gezondheid dat meer onderzoek nodig is en met de financiering van het MOMENTUM consortium dragen zij daaraan bij. Eveneens roepen deze organisaties andere betrokken partijen op om ook te investeren in onderzoek, omdat meer vervolgonderzoek hard nodig blijft.

uu.nl

Bron: Universiteit Utrecht